Kungafjäsk för miljoner i Skåne

Yasmine Larsson: ”Detta ingår inte i uppgifterna för en länsstyrelse”.

Skånska medier rapporterar idag att landshövdingen i Skåne Margareta Pålsson föreslagit en ovanlig doppresent till prins Oscar: en ”naturlek”, en slags lekpark som ska byggas upp i nationalparken Söderåsen i nordvästra Skåne.

Prislappen för doppresenten är också ovanlig: en miljon kronor, plus driftskostnader på ”mellan 100 000 och 200 000 kronor” per år.

-Förslaget om att kommunerna i Skåne ska vara med och samla in en miljon kronor är helt verklighetsfrånvänt, säger Yasmine Larsson, riksdagsledamot från Helsingborg och ordförande i Republikanska föreningen.

-Hur kan man till exempel vända sig invånarna i Bjuv och föreslå detta efter beskedet om Findus nedläggning? Monarkin existerar inte i en parallell verklighet, utan i samma verklighet som den där kommuner och vanliga människor måste spara och prioritera.

-Det ingår över huvud taget inte i uppgifterna för en länsstyrelse, eller några andra offentliga aktörer, att organisera kungliga uppvaktningar. Men om man ändå gör det kan man ju försöka behålla fötterna på jorden. Skattebetalarnas pengar ska inte gå till det här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.