Hana Al-Khamri är Årets republikan

Hana Al-Khamri har tydligt och klart kritiserat SR för beslutet att censurera formuleringen om Carl Gustaf Bernadottes syn på könsneutral tronföljd i hennes sommarprat.

Republikanska föreningen tilldelar journalisten och författaren Hana Al-Khamri utmärkelsen Årets republikan för år 2022. Hon får priset för sin sakliga kritik av monarkin och för hur hon har agerat efter att hennes avsnitt i Sommar i P1 censurerades. Utmärkelsen delas ut i samband med Republikanska föreningens kongress i Stockholm i morgon.

– Sanningen kommer alltid att segra. Det gäller både historieskrivningen om den saudiska kungen, med sin formella makt, och den om den svenska kungen med sin informella makt, säger Hana Al-Khamri.

Motiveringen:

”Hana Al-Khamri har tydligt och klart kritiserat SR för beslutet att censurera formuleringen om Carl Gustaf Bernadottes syn på könsneutral tronföljd i hennes sommarprat. Hon har agerat rätt i både sak och efterspel. Därmed har hon satt fingret på hur ängsliga media i allmänhet och public service i synnerhet är i förhållande till kungahuset.”

HanaAl-Khamris Sommar i P1 sändes den 11 augusti 2022. Där skulle hon dra en parallell mellan den svenske statschefen och den saudiske kungen. Innan hennes avsnitt sändes fick hon besked av SR om att en del av hennes program hastigt klippts bort. Formuleringen handlade om Sveriges icke-valda statschef: ”Hur kommer det sig att både den svenska kungen, Carl XVI Gustaf, och Saudiarabiens kung Salman bin Saud motsatt sig införandet av kvinnlig tronföljd?”

– Genom att inte tigande acceptera SR:s censur av fakta som är kritisk mot den icke-valda statschefen har Hana Al-Khamri lyft fram hur public service agerar i relation till kungahuset. Hon hade helt rätt i sitt sommarprat och i sin kritik av public services agerande. Det var modigt och viktigt att hon belyste hur SR agerade för att kritik mot Carl Gustaf Bernadotte inte skulle få nå allmänheten, säger Republikanska föreningens ordförande Olle Nykvist.

– Jag tillägnar Årets republikan-utmärkelsen de svenska tryckfrihetskämparna som banade väg för oss alla så att vi kan njuta av frukterna av deras outtröttliga kamp och övertygelse mot självcensur, avslutar Hana Al-Khamri.

Bakgrund:
Republikanska föreningen utsåg Årets republikan för första gången år 2005. Då tilldelades författaren Vilhelm Moberg priset postumt. Priset består förutom äran av ett diplom av den erkände konstnären Carl Johan De Geer.

Exempel på tidigare pristagare:
Thomas Lyrevik (Årets republikan 2018)
Pehr G Gyllenhammar (Årets republikan 2014)
Inga-Britt Ahlenius (Årets republikan 2012)
Lena Andersson (Årets republikan 2011)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.