Csaba Bene Perlenberg är Årets republikan

Csaba Bene Perlenberg, som är en stark förkämpe för den republikanska rörelsen, tilldelas utmärkelsen Årets republikan.

Republikanska föreningen tilldelar i dag Csaba Bene Perlenberg utmärkelsen Årets republikan för år 2021. Csaba Bene Perlenberg, som numera är biträdande politisk redaktör på Helsingborgs Dagblad och ledarskribent på Sydsvenskan, får priset för sina texter som lyfter fram republik som ett bättre statsskick. Utmärkelsen delas ut i samband med ett panelsamtal om opinionsbildning i Stockholm i dag.

Motiveringen:
”Csaba Bene Perlenberg har varit och fortsätter att vara en stark förkämpe för den republikanska rörelsen. Under det gångna året gjorde han ett utomordentligt arbete i sin roll som dåvarande politisk redaktör på Jönköpings-Posten för att för att lyfta frågan om republik. Inte minst fick han ledarsidan att vända blad i sin tidigare monarkistiska hållning. Därmed är Csaba Bene Perlenberg ett självklart val som Årets republikan 2021.”

– Årets utmärkelse var enkel och naturlig att ge till Csaba Bene Perlenberg. Hans arbete med att lyfta republikfrågan på såväl ledarplats som i det offentliga samtalet via sina sociala medier har varit en frisk fläkt i Sverige och han har bidragit enormt till det mål vi kämpar för. Republikanska föreningen är tacksamma och stolta att kunna tilldela priset för Årets republikan till Csaba Bene Perlenberg, säger Republikanska föreningens ordförande Olle Nykvist.

– Statschefskapet måste vara ett förtroendeuppdrag bland andra. I en modern demokrati ska man göra sig förtjänt av ansvar, inte ärva titlar. Därför är jag väldigt stolt över att Republikanska föreningen uppmärksammat min opinionsbildning som syftar till att göra alla svenska medborgare lika värda, vilket vi inte är så länge monarkin begränsar vad som borde vara svenskars medborgerliga rättighet, att kandidera till att bli statschef, säger Csaba Bene Perlenberg.

Bakgrund:
Republikanska föreningen utsåg Årets republikan för första gången år 2005. Då tilldelades författaren Vilhelm Moberg priset postumt. Priset består förutom äran av ett diplom av den erkände konstnären Carl Johan De Geer.

Exempel på tidigare pristagare:
Thomas Lyrevik (Årets republikan 2018)
Pehr G Gyllenhammar (Årets republikan 2014)
Inga-Britt Ahlenius (Årets republikan 2012)
Lena Andersson (Årets republikan 2011)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.