En brittisk skandal

Uttalande från Republikanska föreningen med anledning av polisens agerande i London den 6 maj.

I samband med kröningen av Charles III i dag arrangerade den brittiska organisationen Republic en stor demonstration mot monarkin. Vi från Republikanska föreningen i Sverige fanns på plats för att stötta vår systerorganisation och delta i manifestationen.

Under förberedelserna tidigt i morse arresterades oväntat Republics kampanjledare Graham Smith tillsammans med hela sitt team. De var på plats vid Trafaglar Square för att i god tid plocka fram vatten och plakat till demonstranterna. Polisen kom då till platsen och samtliga representanter från Republics ledning arresterades. Händelsen filmades av Bram van Montfoort från Alliance of European Republican Movements (AERM). Videon har sedan delats av flera medier.

Republikanska föreningen ser med oro på polisens agerande. Detta då demonstrationens förberedelser har inbegripit en tät dialog mellan polis och kampanjledning där polisen har utfärdat alla nödvändiga tillstånd samt försäkrat att man inte kommer att hindra manifestationen. Trots detta hinner inte ens den tillåtna demonstrationen påbörjas innan hela kampanjledningen sitter bakom lås och bom.

– Polisens agerande ledde till att vissa demonstranter inte vågade stanna kvar på grund av rädsla för att själva bli arresterade. När demonstrationen var över och den svenska delegationen lämnade platsen valde vi att göra det utan våra kampanjjackor, vi kände otrygghet och ville inte ha polisens ögon på oss, säger Maria Backman, internationell sekreterare i Republikanska föreningen.

– Deras agerande är ett oacceptabelt angrepp mot demokrati och yttrandefrihet, säger Jennie Nises, vice ordförande i Republikanska föreningen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.