Orimligt polisingripande mot demokratiaktivister

Tre medlemmar i Republikanska föreningen råkade ut för ett polisingripande vid utdelning av flygblad.

Den 27 april kampanjade Republikanska föreningen i Uppsala i samband med att statschefen besökte staden. Tre av medlemmarna som delade ut flygblad råkade ut för ett helt orimligt polisingripande.

– Två polismän grep tag i mig och höll fast mig mycket hårt i armarna i flera minuter när jag delade ut flygblad till allmänheten på S:t Eriks torg i Uppsala. De ville föra bort mig, men jag försökte förklara min rättighet att få dela ut flygblad. Polismännen släppte taget först när högre polisbefäl kom till platsen och förklarade att jag hade rätt, säger Republikanska föreningens generalsekreterare Magnus Simonsson.

– Republikanska föreningens generalsekreterare Magnus Simonsson visade stor sinnesnärvaro när han greps av två stöddiga poliser, säger Ulla Holm, som var på plats.

Ulla Holm, 86 år och medlem i Republikanska föreningen Uppsala, fick sin mobiltelefon sliten ur händerna av en polisman när hon försökte ta kort på händelsen.

– Jag bevittnade när polisen tog Ulla Holms mobiltelefon. Sedan förde två andra poliser bort mig och sa att om jag kom dit igen skulle dom föra bort mig jävligt långt bort, säger Svante Nevéus, som är en engagerad republikan i Uppsala.

– Det är ett övertramp av polisen att slita en mobiltelefon ur händerna på en person och att förhindra flygbladsutdelning, säger Republikanska föreningens ordförande Niclas Malmberg.

Republikanska föreningen fick senare en muntlig ursäkt från polisens sida med förklaringen att de enskilda polismännen inte känner till grundläggande demokratiska fri- och rättigheter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.