Älskad av det svenska folket har hon växt upp inför våra ögon. Hennes utmaningar har varit våra. Styrkan i att våga prata öppet om sin ungdoms ätstörningar har stärkt och gett råg i ryggen åt en generation unga svenska tjejer och kvinnor.
Hennes glädje har värmt oss.
Hon är ju rätt så bra ändå. Kronprinsessan Victoria.
Få personer har fått tillgång till den typen av alldeles unik samhällsorientering och lång förberedelseperiod inför att bli statschef. Få personer känner vårt land lika väl som Victoria och kungafamiljen. Genom otaliga resor och möten, studiebesök och samtal med svenskar verksamma i stort sett varje samhällssektor på alla nivåer har kronprinsessan, vår blivande statschef, fått lyssna och lära sig av tusentals svenskar genom åren.
Vårdarbetare, busschaufförer, poliser, lärare, forskare, företagsledare och många andra yrkespersoner har fått möjlighet att berätta om och förklara sin verklighet och betydelsen av sina arbeten för Sveriges utveckling och framtid, för vår blivande statschef.
Att ägna och viga hela sitt liv åt en enda uppgift är få förunnat.
Tillsammans har vi utbildat och förberett vår blivande regent för sin stora uppgift.
Victoria är kanske den mest lämpade personen någonsin att tillträda som svensk regent den dagen det väl blir aktuellt.
Jag har därför en bekännelse att göra: Jag tror att Victoria kommer att bli en alldeles utmärkt statschef.
Och, är ni redo? Jag skulle till och med kunna tänka mig att rösta på Victoria som statschef.
Men det är någonting som skaver.
För trots att de som personifierar vårt förlegade statsskick nästan ständigt är i rampljuset, är det förvånande lite vi känner till om dem. Jag skulle nog vilja hävda att kronprinsessan Victoria och övriga kungafamiljen vet mer om det svenska folket, än vad vi vet om dem.
Vi vet en hel del om deras motgångar, passioner, sorger, brister, prestationer. Misstag som blir till allmängods, klippta band som blir till charader.
Men vi vet förhållandevis lite, ja i stort sett ingenting, om vilka värderingar det är som vägleder kronprinsessan genom livet.
Vad står den blivande statschefen för? Vad tror hon på? Vad är viktigt? Vilka åsikter har hon om vad?
Vilka målkonflikter ser hon i utvecklingen för vårt land?
En stor anledning till att vi vet så lite om vilka åsikter som vägleder medlemmarna i kungafamilj och vår blivande statschef är den osunda relation som finns mellan min egen yrkeskår i journalistiken och kungafamiljen. Vi har all anledning att vara självkritiska. Att särbehandla makthavare utifrån ärvda titlar, att inte skarpt ifrågasätta varför just de anser sig lämpade att representera vårt land, är att svika det journalistiska uppdraget.
Den förrädiska respekt som många journalister har inför vår icke folkvalda kungafamilj måste upphöra. Om inte vi som journalister ifrågasätter, granskar och kräver svar, kommer monarkins särställning att fortleva längre än vad som är nödvändigt.
Om en statschefs största ansvar och roll är att vara sval uttolkare av vår folksjäl, om statschefen på allvar ska kunna trösta och ingjuta mod i oss under vårt rikes mörkaste stunder – då måste vårt förtroende vara baserat på mer än artiga verksamhetsbesök, välskrivna manus och vaga, allmänt hållna floskler om svenska värderingar som kronprinsessan ändå aldrig på riktigt kan stå upp för eller försvara eftersom det inte bottnar i mer än en plikt, och inte i någon övertygelse.
Störst av allt är demokratin. Det är dags att vända blad. För Sverige, i ny tid.
Csaba Bene Perlenberg,
biträdande politisk redaktör på Helsingborgs Dagblad och ledarskribent på Sydsvenskan
Årets republikan 2021
Fotnot. Csaba Bene Perlenberg höll ovanstående tal när han mottog utmärkelsen för Årets republikan.