Prinsessan Sofia och prins Carl Philip ska få sitt andra barn i månadsskiftet augusti/september. Samtidigt rasar krisen i förlossningsvården vidare. I Stockholm har många kvinnor under sommaren skickats till andra län för att föda. I ett samhälle där ingen födande kvinna var viktigare än någon annan, skulle det vara en nödlösning även för prinsessan Sofia. Men hovet har reserverat både en plats i Stockholm och en utvald förlossningsläkare.
I Expressen berättar nämligen hovets PR-chef om förberedelserna inför förlossningen:
”Vi har en rutin och en plan både med läkare och med familjemedlemmar som behöver få information.”
I planen ingår ”en hemlig sms-kedja för att informera de personer som behöver få information när det är dags”.
Det betyder att hovet har blivit lovad en plats på en sjukhus, en plats som vid någon tidpunkt – dagarna innan eller timmarna innan – kommer att hållas åt prinsessan, oavsett hur många andra kvinnor med värkar som kommer in. Det är helt i strid med hälso- och sjukvårdslagen, som säger att ”den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde”.
Att veta att en förlossningsläkare kommer att finnas på plats är inte heller förunnat andra föderskor. Läkaren kommer när det behövs. Och vad är det nu som säger att andra inte kommer att ha större behov av läkare samtidigt som prinsessan Sofia föder? Den läkare som då stannar kvar och bevakar den kungliga födseln – bara för att den är kunglig – bryter inte bara mot hälso- och sjukvårdslagen, utan mot grundläggande läkaretik.
Om förlossningvården behandlade alla lika skulle ingen läkare kunna finnas med på någon ”sms-kedja”.
Det är inte första gången sjukvården gör skillnad på folk och folk. Inför prins Oscars födelse förra året spärrades ett förlossningsrum av i tio dagar på Karolinska sjukhuset, som Republikanska föreningen avslöjat tidigare.
Svaret från sjukvården brukar vara ”säkerhet och integritet”. Men vilken vanlig förlossning kan vem som helst bara stövla in och titta på? Dessutom bidrar knappast en förhandsreserverad förlossningsläkare till ökad säkerhet.
När sjukhusen inser svagheten i säkerhetsargumenten, brukar de riktiga anledningarna krypa fram.
Som vårdchefen på Karolinska sa 2016: ”Vi har monarki i Sverige och det här är vår kronprinsessa.”
Då gäller tydligen inte allas lika värde.