Stödet för monarkin minskar igen

Nya siffror från SOM-institutet: bara 54 procent vill behålla monarkin.

Nu har Göteborgs universitet släppt de första siffrorna från 2016 års mätning av svenskarnas åsikter om monarki och republik. Och det ser bra ut.

I en artikel i nättidskriften Dixikon berättar Lennart Nilsson från SOM-institutet bland annat att stödet för monarkin ligger på 55 procent för kvinnor och 52 procent för män. Det borde betyda ett genomsnitt på maximalt 54 procent. Det är i så fall en minskning från 56 procent 2015, och den första minskningen sedan 2013 – stödet för monarkin ökade marginellt både 2014 och 2015.

Trendbrottet kan bero på många saker: kungens vänskapliga band till Saudiarabien, gräddfilerna för prinsessorna mitt i vårdkrisens Stockholm eller avslöjandet om att de lägenheter som hovet disponerar delas ut till kungens kompisar.

Vi vet också att Republikanska föreningens synlighet i medierna ökade kraftigt förra året (omtalade vid 70 procent fler tillfällen). Hur stor påverkan det hade är förstås svårt att säga.

”Förtroendet för kungahuset” ökar i SOM-institutets undersökning något, från ett balansmått på 11 till ett balansmått på 13 (andelen med stort förtroende minus andelen med litet förtroende). Det betyder i princip att effekterna av Den motvillige monarken från 2010 har klingat av. Däremot är förtroendet fortfarande mycket lägre än det var så sent som i slutet av 90-talet (med balansmått på 45-46 procent).

Tillsammans med Expressen/Demoskops opinionsundersökning häromdagen, som visade att 39 procent har förtroende för kungahuset, är den totala bilden fortfarande att kungahuset är en företeelse som splittrar, inte enar, svenskarna. Kungafamiljen är långt ifrån att leva upp till sina egna anspråk på att representera alla. Man kan inte utse sig till en enande faktor om man bara har stöd från 39 procent.

Sett lite längre tillbaka har stödet för monarkin fallit kraftigt: 2003 var det 68 procent som vill ha kvar den. De senaste sex-sju åren har dock stödet varit mer stabilt och pendlat mellan 52 och 56 procent.

________________________________

VILL DU GE REPUBLIKOPINIONEN EN YTTERLIGARE SKJUTS?

Bli medlem eller swisha ett kampanjbidrag till 123 319 840 5!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.