Sänk apanaget!

Sluta ge kungen allt han pekar på

Kungens anslag har höjts med 25 miljoner sedan 2009. Nästa år får han 137 miljoner från statskassan.

Höjningarna har länge beviljats alldeles för lättvindigt. Nu är det dags att sluta ge kungen allt han pekar på. Skattebetalarna kan inte försörja en hel släkt, och vi kan inte fortsätta hälla pengar över en verksamhet som ingen har någon insyn i eller kan utvärdera.

Vad får vi för pengarna? Slår vi upp tidningarna får vi i alla fall se klänningar och smycken för hundratusentals kronor. Apanaget hjälper kungafamiljen att leva ett lyxliv som är få förunnat. Den del av apanaget som går till PR-arbete, används nästan uteslutande i Sverige, inte ute i världen. Det viktiga tycks vara att svenskarna ska få en glättig bild av de kungliga – så att vi ska vilja fortsätta försörja dem.

Republikanska föreningen anser därför att apanaget ska sänkas med 5 miljoner kronor per år de närmaste 5 år åren, ned till 2009 års nivå.

Under tiden bör riksdagen förbereda ett beslut om att ersätta apanaget med ett begränsat arvode, som bara går till kungen för de uppgifter han har enligt lag. Madeleine och Carl Philip Bernadotte är vuxna och arbetsföra personer som kan ta ansvar för sin egen försörjning.

Inom kort fattar riksdagen beslut om att höja apanaget även nästa år. Riksdagspolitikerna släpper igenom ständiga höjningar av apanaget, eftersom de inte tror att någon bryr sig. Du kan visa dem att det är fel.

Skriv under vår namninsamling här.

Skriv en insändare i din lokaltidning. Här finns insändarmallar.

Gilla vår kampanjsida på Facebook.

Och gå för i jösse namn med i Republikanska föreningen, så att vi blir ännu bättre på att lyfta sådana här och andra frågor i debatten! Bli medlem här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.