Barnkonventionen – på riktigt eller på låtsas?

Monarkin bryter mot barnkonventionen och debatten om ett omodernt system som låser in sina medlemmar blossade upp under 20-talets första månad.

Med hjälp av våra medlemmar och sympatisörer han vi kunnat bekosta fyra helsidesannonser i DN och Expressen under januari, där vi belyser problemen med monarkin och barnkonventionen.

För att få en flygande start på 2020 beslutade vi oss för att vi skulle berätta om att barnkonventionen blev svensk lag 1 jan 2020. Närmare bestämt ville vi visa att monarkin faktiskt bryter mot barnkonventionen på flera sätt. Trots detta ser vi få eller inga politiker göra en ansats till att avskaffa, eller ens reformera, kungahuset så att det åtminstone inte bryter mot lagen. Inte vilken lag som helst heller, utan just barnkonventionen. Samma barnkonvention som Silvia Bernadotte ville se som svensk lag 2016. Ser hon inte konflikterna mellan den institution hon själv representerar och lagen hon efterfrågar? Eller tänker hon att lagen gäller “alla andra”?

Annonsering

Vi beslutade oss för att vi ville göra en annonskampanj i januari när den nya lagen trätt i kraft.

Vi startade en insamling under andra halvan av december för att kunna nå ut ordentligt med våra annonser. Responsen från medlemmar och sympatisörer var fantastiskt! Vi lyckade samla in 95 000 kr för att annonsera i Dagens nyheter, och när vi väl var i farten så passade vi på att annonsera i Expressen också. Totalt körde vi två annonser uppdelat på fem dagar i Dagens nyheter (x4) och Expressen/GT/KvP (x1).

I samband med vår kampanj kom beskedet om att Harry & Meghan avsäger sig sin kungliga plikter för att kunna leva ett friare liv, utanför den brittiska monarkin. Beskedet kommer bara månader efter det svenska kungahuset krympts och såväl Madeleine som Carl Philip och riksmarskalken alla säger att detta ger barnen ett friare liv med större valmöjligheter – att vara utan kungliga titlar och plikter. Ska barnkonventionen gälla alla barn, eller går det bra om en familj undantas den nya lagen? Den kanske ser ut att vara godartad, men det är likväl en slags förbannelse att vara det barn som föds att bli statschef. Vi kan inte tillåta undantag i lagen. Oavsett om det gäller en person, en släkt eller en hel grupp av människor.

Annonserna

Nedan kan ni se annonserna och läsa texterna.
Klicka på bilden för att se en större version.

Helsida i Dagens nyheter 15 & 20 jan
Barnkonventionen artikel 14:

Barn har rätt att utöva vilken
religion de vill, eller ingen alls.

Barnkonventionen – på riktigt eller på låtsas?

Den 1 januari 2020 blev barnkonventionen svensk lag. Den nya lagen stärker barns rättigheter och tvingar oss att sätta barnens bästa i första rummet.

Samtidigt säger successionsordningen att kungabarnen måste uppfostras till att bli lutheraner. Barnen i kungafamiljen kommer aldrig att ges möjligheten att

utöva vilken religion de vill, eller ingen alls. Inte heller kommer andra svenska barn att ges möjligheten att en dag bli statschef.

Monarkin låser in kungabarnen i förutbestämda roller från vaggan till graven, och utesluter alla andra svenska barn från att en dag bli statschef. Sverige behöver ett statsskick som speglar våra värderingar om demokrati, jämlikhet och rättvisa. En modern demokrati för ett modernt land.

Vi måste avskaffa monarkin om vi ska följa barnkonventionen och ge alla barn samma värde och lika rättigheter. För ett stoltare Sverige – utan dubbelmoral!

Helsida i Dagens nyheter 22 & 27 jan samt Expressen / KvP / GT 26 jan.

BARNKONVENTIONEN
ELLER MONARKI?

Sveriges monarki låser in barn i bestämda roller och fråntar dem rättigheter som säkerställs av barnkonventionen. Rätten till ett privatliv, yttrandefrihet och

religionsfrihet är begränsad för de kungliga barnen. Samtidigt fråntas alla andra barn möjligheten att en dag bli statschef.

Den svenska monarkin kan aldrig vara viktigare än barnkonventionen, och alla svenska barn måste ges samma rättigheter och lika värdee.

Alla svenska barn och medborgare ska kunna drömma om att bli Sveriges statschef, oavsett bakgrund, namn, läggning eller religion! Vi behöver en modern demokrati för ett modernt land – Republiken Sverige!

Debatten

Med krympandet av det svenska kungahuset i minnet och all uppståndelse kring “megxit” och vår annonsering skrevs det sällsynt mycket om monarkins demokratiska brister och omoderna strukturer under januari 2020. Nedan följer ett axplock av vad som skrevs:

Malin Wollin – Äntligen fick han hata Meghan (Aftonbladet 2020-01-16)

Johanna Frändén – Det är som om dagens kungligheter är avlönade i antal lajks (Aftonbladet 2020-01-17)

Ulrika Lindahl – Bye, bye Buckingham – monarkin har börjat montera ned sig själv (ETC 2020-01-16)

DN Åsikt – ”Avskaffa kungahuset och inför republik” (Dagens nyheter 2020-01-14)

Lisa Magnusson – Släpp de kungliga fångarne loss! (Dagens nyheter 2020-01-10)

Peter Franke – Monarkin spricker inifrån (Värmlands Folkblad 2020-01-21)

Robert Sundberg – Fel med ett ärvt ämbete (Arbetarbladet 2020-01-06)

Ulf Bergström – Precis som i Nordkorea ärver kungafamiljen arbetet som statschef (Fokus 2020-01-20)

Insändare – Monarkin är olaglig (Sydöstran 2020-01-10)

Jenny Norberg – Kändisskap och följare väger tyngre än monarkin (SvD 2020-01-11)