Kan Finland, kan Sverige

Republikanska föreningen anser att Sverige ska inspireras av Finland. Vi i Sverige kan inte bygga framtidens demokrati med en antidemokratisk kvarleva i vår grundlag.

Den 6 december firar vårt grannland Republiken Finland sin självständighetsdag. Sverige och Finland har mycket gemensamt, både historiskt och politiskt. När det gäller tillsättandet av statschef skiljer sig dock länderna åt kraftigt. Republikanska föreningen anser att Sverige ska inspireras av Finland. Vi i Sverige kan inte bygga framtidens demokrati med en antidemokratisk kvarleva i vår grundlag. Sverige ska inte vara en spermiedemokrati.

– Sverige ska bli en modern demokrati där alla medborgare har samma rättigheter från födseln, precis som i Finland. Kan Finland vara en republik, kan Sverige! Sverige har mycket att lära av Finland, som har kommit betydligt längre med sin demokrati. Finland var inte bara först med kvinnlig rösträtt, utan var även det första landet som blev republik i Norden, säger Republikanska föreningens ordförande Ulf Bergström.

– Det är dags för ett handslag för framtiden, för att snabbt fasa ut familjen Bernadotte till att bli vanliga medborgare. Ge Victoria, Estelle och de andra frihet, på riktigt. Ge alla andra svenska barn möjligheten att drömma om att kunna bli Sveriges statschef, oavsett namn, läggning, religion eller bakgrund.

– Istället för monarkiskam kommer vi att bli stolta över ett nytt Sverige. Detta när partierna lever upp till sina högtidsord och grundlagens skrivningar om alla medborgares lika värde, likhet inför lagen och offentlighetsprincip. Vi ska visa på demokratins styrka för att göra Sverige till ett modernt och rättvist land, utan dubbelmoral i grundlagen.

– Den svenska monarkin upprätthålls genom förlegade principer om blodsband. Republiken Finland är en förebild. Där är alla offentliga uppdrag öppna för alla medborgare. Det är hög tid att vi följer Finland och gör Sverige till en fullvärdig demokrati, avslutar Ulf Bergström.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.