En graviditet är en privat angelägenhet

Pressmeddelande från Republikanska föreningen.

Den 19 december meddelade hovet återigen att en kvinna i fertil ålder har blivit gravid.

– Det finns många graviditeter och gulliga bebisar. Alla borde vara privata angelägenheter, säger Republikanska föreningens ordförande Mia Sydow Mölleby.

Kungafamiljen gör medvetet sina egentligen högst privata tilldragelser till nationella angelägenheter. Det är en strategi för att behålla det politiska inflytande och de ekonomiska fördelar som de själva får genom monarkin. För med känslomässig sammanblandning kan de öka sin popularitet och flytta fokus från en angelägen diskussion om framtidens statsskick.

– Eftersom monarkin bygger på gener och blodslinjer förutsätter den att det avlas barn inom den utvalda familjen. Den ärftliga tronföljden för med sig en känslomässig sammanblandning där kungafamiljens liv är någonting som det svenska folket förväntas dela. Inte minst deras äktenskap och barnafödande betraktas av media som nationella angelägenheter trots att det egentligen är rent privata händelser, tillägger Republikanska föreningens ordförande Mia Sydow Mölleby.

– Media, inte minst public service, uppvisar sina sämsta sidor när det gäller fjäsk och inställsamhet för kungligheterna. Samtidigt är det uppenbart att när strålkastarljuset riktas mot kungahuset så visas denna institutions otidsenlighet och absurditet. Offentliga ämbeten ska inte gå i arv, säger Jonas Lundgren, förbundsordförande för Unga republikaner.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.