Kriget i Ukraina skakar om

President Zelenskyjs svar på amerikanernas erbjudande om evakuering, ”I need ammunition, not a ride”, är redan bevingat.

Kriget i Ukraina skakar om på många plan – känslomässigt, politiskt, intellektuellt. Det som berör mig mest är ukrainarnas vilja och mod samt president Zelenskyjs ledarskap. De visar vad som krävs när det verkligen gäller. 99 procent av världens ledare hade låtit sig evakueras, vilket ska sägas ofta är det mest kloka. Zelenskyj stannar. Han använder sin makt av folkvald statschef att AGERA. Och det gör hela skillnaden. Om ryssarna får tag på honom kommer sannolikt Putin göra det han brukar göra med de fiender han av strategiska skäl inte dödar direkt: gömma undan honom i ett avlägset fängelse, låta honom trakasseras av fångvaktare och medfångar (som Aleksej Navalnyj). Skulle han till slut avlida (som Sergei Magnitskij) vet Putin att västvärlden redan tittar åt ett annat håll och inte orkar bry sig på riktigt. Men det skulle ukrainarna göra. De skulle hålla liv i den AGENS Zelenskyj planterat och ge Putin och hans marionettregim i Ukraina ett nytt Tjetjenien, ett nytt Afghanistan.

Zelenskyjs svar på amerikanernas erbjudande om evakuering, ”I need ammunition, not a ride”, är redan bevingat. En kommentar vi aldrig skulle kunna få höra från vår statschef. Inte främst för att Carl Gustaf saknar den benstommen och hade sett till att få första bästa flyg till säkerheten, utan för att han INTE FÅR. Sverige, som gärna exporterar demokrati, har en statschef som ärver sin post. (Jag blir lika upprörd över detta hyckleri varje gång jag tänker på det.) Därför får han INTE AGERA politiskt. Ett av landets viktigaste ämbeten är försatt med munkavle och tvångströja.

För att dra det till sin spets kan vi leka med den hemska tanken att Sverige ockuperas av ryssarna. Putin tillsätter ett ryssvänligt styre och slås av två saker: att statschefsrollen redan är en marionett samt att här finns en möjlighet till good will. Svenskarna kan få sin saga tillbaka, en snuttefilt att hålla fast vid och dämpa eventuella aggressioner med. Så han erbjuder helt enkelt Carl Gustaf att återvända till sitt kungadöme med bibehållna villkor. Självklart också med årlig semester i Putins slott vid Svarta havet. Vad svarar du då Carl Gustaf?

Anna Wedin,
medlem i Republikanska föreningen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.