Tack för förtroendet!

Ulf Bergström, som var Republikanska föreningens ordförande åren 2019–2021, tackar för den gångna tiden.

Republikvänner!

Kära demokrativänner! Åren 2019–2021 har jag haft äran och förtroendet att vara ordförande för Republikanska föreningen – Sveriges största organisation för alla medborgares samma rättigheter, jämlikhet och offentlighetsprincipen för dina skattemedel. Det har varit en politisk spännande tid; med debatten om de två Lyreviksböckerna om den kungliga korruptionen, med ”kungliga avhopp” i Storbritannien och Sverige. Demonstrationer i Spanien, i Thailand, Joar Forssells protest i Riksdagen, the Crown-debatten. Barbados blir republik, Covid-debatten om att kungen uttalade sig, och sedan gick före i kön, på 1400 kvadratmeter. CGB:s förnyade fortkörning, bland mycket annat. En härlig, utmanande tid. Under denna tid år har jag, tillsammans med er, aktivt fått leda denna organisation, för att ta viktiga steg på vägen för att se till att republiken Sverige blir verklighet. Det har varit en ynnest.

Vi närmar oss onekligen vändpunkten för att snabbt få ett demokratiskt statsskick utan dubbelmoral. Hösten 2019 röstade 46 procent av Aftonbladet läsare för republik, av 177 000 deltagande i en online-omröstning, Kungahuset hamnade i botten, på plats 28 av 30 i YouGov:s fråga om ”samhällsnytta” i december 2019. Vårt engagemang för ett modernt Sverige utan dubbelmoral ligger verkligen i tiden. Våra frågor har alltmer kommit i ropet.

Sammantaget har vi uppnått mycket under de här åren; vi har bland annat två gånger uppdaterat och expanderat den granskande rapporten ”Monarkins verkliga kostnader”, till att omfatta exemplet Finland. Detta har vi fått mycket uppmärksamhet. Vi har även uppmärksammat hur Lyreviks böcker till journalister och andra. Vi har bland annat skickat den till alla partiledare, Riksdagsledamöter och statssekreterare, genom era bidrag. Vi har krävt att vi inte längre kan låtsas blunda för spermiedemokratin. Vi har krävt att monarkin ska in på museerna och bli en del av vår historia, och inte kan vara vår framtid. Vi har synts i debatten, såväl i de nog så viktiga lokaltidningarna, som har starkt lokalt genomslag med insändare, som i de stora nyhetsmedierna, bland annat Sveriges Radio, Epstein och Nordegren, Expressen, ETC, Svensk Damtidning, Aftonbladet, SVT Opinion, Dagens Nyheter, i AERM:s podd, som på de sociala medierna. Två riksdags-föredragningar med Lyreviks böcker som tema, alla möten med lokalavdelningar ute i landet. Textade videoklipp. Vi har organiserat insamlingar till annonskampanjer i flera av tidningarna ovan, samt till en film. Vi har lanserat Sveriges första republikanska kortlek och vi har fått ekonomin i balans. Och vi har gjort mycket annat mer, smått som stort.

Min tid som ordförande för Republikanska föreningen oftast har varit väldigt rolig, även om vi också fått fatta en del tuffa beslut. Var sak sin tid. Det känns därför bra att gå vidare; jag har även andra mål i livet. Det kändes därför rätt, när jag väl hade landat i mitt beslut. Jag är tacksam för allt vi uppnått, ”stolt (men inte nöjd”-jag hade velat göra mer😊) med vad vi, medlemmar, lokalorganisationer och styrelse, tillsammans, har genomfört under mina två år som ordförande. Mitt engagemang för republiken Sverige lär säkert att leva vidare på något annat sätt i framtiden. Jag vill därför tacka alla i styrelsen, våra fantastiska anställda och frivilliga händer, och de skickat en slant, tack till alla er medlemmar för dessa år! Nu är det dags för en ny ordförande att ta över ordförandeklubban. En ny styrelse tar vid. Denna styrelse får sätta sin prägel på verksamheten och staka ut riktningen framöver.

Tack till er alla som engagerat er – på olika sätt! Ni är fantastiska! Tack vare er ser Republikanska föreningen till att Sverige får ett modernt, rättvist demokratiskt statsskick. Ett Sverige som bygger på rättsprinciperna om lika inför lagen. Ett Sverige där alla medborgares samma rättigheter gäller. Ett Sverige där lika inför lagen gäller. Det är inte längre fråga om ”om” Sverige blir republik, utan när, och hur länge vi kan låtsas blunda för dagens dubbelmoral. Vi har kommit en bra bit på vägen till att förverkliga republiken Sverige.

Tack för mig och för mitt mandat som ordförande.

Ulf Bergström,
Republikanska föreningens ordförande 2019–2021

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.