Svenska republikaner till Utrecht

Republikaner från Europas sista monarkier samlas för en konferens i Nederländerna.

Till helgen, den 5–7 november, samlas republikaner från Europas kvarvarande monarkier för en konferens i Utrecht, Nederländerna. Republikanska föreningen sänder en delegation på tre personer.

– Även de sista monarkierna i Europa ska avskaffas. Offentliga ämbeten ska helt enkelt inte gå i arv. I moderna, västerländska demokratier är det enda rimliga att medborgarna själva väljer sin statschef. Under helgens konferens kommer vi republikaner att utbyta strategier och idéer med målet att göra Europa fritt från monarkier, säger Maria Backman, internationell sekreterare i Republikanska föreningens styrelse.

Konferensen arrangeras av de nederländska republikanerna för Alliance of European Republican Movements, en paraplyorganisation som bildades i Stockholm år 2010.

– Vi svenska republikaner tog initiativet till den första europeiska republikanska konferensen, som ägde rum i Stockholm i samband med Victoria Bernadottes bröllop i juni 2010. Tillsammans med våra europeiska vänner vill vi visa att det finns både opposition mot och alternativ till monarkin, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare för Republikanska föreningen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.