Ny kortfilm om kunglig kleptokrati

Carl Gustaf Bernadotte, hans familj och hovet använder den svenska staten som en privat kassakista.

I dag lanserar Republikanska föreningen en helt ny kortfilm om kunglig kleptokrati. I filmen berättar författaren Thomas Lyrevik om vad han upptäckte när han började undersöka uppgifterna om korruption inom hovet. Det visade sig att kungafamiljen utnyttjar sin ställning för egen vinning.

– Kortfilmen informerar om att kungahuset och hovet står utanför lagen. Deras utomrättslighet möjliggör en maktutövning som har säkrat att laglösheten aldrig prövats eller inskränkts, säger Republikanska föreningens vice ordförande Jennie Nises.

Den nya kortfilmen ger ökad uppmärksamhet till de avslöjanden som Thomas Lyrevik har gjort i boken Den kungliga kleptokratin. Carl Gustaf Bernadotte, hans familj och hovet använder den svenska staten som en privat kassakista. De har lyckats undgå eller sätta sig över lagar och regler, offentlig insyn, kontroll och varje form av ansvarsutkrävande.

– Kortfilmen skapar större kännedom om den korruption som pågår och leder förhoppningsvis till en ökad debatt om ett mer demokratiskt statsskick. Genom att avskaffa monarkin kan Sverige bli en rättsstat fullt ut. I Republiken Sverige kommer alla medborgare ha samma rättigheter och likhet inför lagen, avslutar Republikanska föreningens vice ordförande Jennie Nises.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.