Rapport från kröningskampanj i London

En delegation från Republikanska föreningen deltog i stora protester mot kröningen av Charles III i London.

Den 6 maj kröntes den icke-valda statschefen i Storbritannien, Charles III, i London. Republikanska föreningens brittiska syskonorganisation Republic arrangerade samma dag en stor manifestation i London – Coronation Protest. Republikanska föreningen genomförde en studieresa till London för att hämta inspiration för vår verksamhet i Sverige och för att stötta denna historiska manifestation för monarkins avskaffande i Storbritannien. Även syskonorganisationerna i Nederländerna (Republiek) och Norge (Norge som republikk) var på plats.

Kampanjdagen i London användes även för opinionsbildning i Sverige genom intervjuer, debattartiklar och pressmeddelanden. (Se sammanställning nedan.)

Inför kröningen av Charles den III reste Jennie Nises, Maria Backman och Magnus Simonsson (Republikanska föreningen) samt Ina Jönsson och Mark Chivu (Unga republikaner) till London för att delta i systerorganisationen Republics demonstration. En demonstration mot ett odemokratiskt statsskick.

Republikanska föreningens delegation bestående av oss fem var på väg till Trafalgar Square vid 07:30-tiden på lördagen den 6 maj då vi fick meddelande från vår nederländske kollega Bram van Montfoort att han bevittnat arresteringen av hela den brittiska kampanjledningen. Han hade som uppdrag att bevaka hela demonstrationen för vår europeiska paraplyorganisation Alliance of European Republican Movements räkning och kunde därför både filma och fotografera händelsen. Hans inlägg på Twitter plockades upp av stora tidningar som New York Times och Washington Post och fick snabbt miljontals visningar. Gripandet skedde medan Republics kampanjledare Graham Smith med team plockade fram vattenflaskor och plakat till demonstranterna, som väntades anlända löpande under morgonen. Under hela lördagen var det sedan väldigt oklart av vilken anledning de blivit satta bakom lås och bom.

Läs mer om arresteringarna: Arrests of peaceful protesters. Republic’s response.

Det vi hörde var att den formella anledningen skulle vara att polisen hittade ett knippe buntband som skulle användas till att fästa plakaten vid behov. Enligt en ny brittisk lag är det olagligt att kedja/limma fast sig själv vid en plats, eller att inneha redskap för att göra något sådant. Det använde polisen då som förevändning att arrestera hela ledningen. Deras mobiler blev också konfiskerade som bevismaterial. Teamet från Republic har jobbat i månader inför manifestationen och hade haft ett flertal möten med polisen i förväg, de hade fått alla nödvändiga tillstånd samt blivit anvisade just den här platsen på Trafalgar Square för sin manifestation. Polisen hade lovat att inte störa demonstrationen. Både Amnesty International och Human Rights Watch uttalade sig snabbt i kritiska ordalag om arresteringarna. Företrädare från dessa organisationer menade att det här tillvägagångssättet är ett oroväckande uttryck för begränsning av yttrande- och demonstrationsfriheten.

Polisens agerande ledde också till att vissa demonstranter inte vågade stanna kvar på grund av rädsla för att själva bli arresterade. När demonstrationen var över och vi i den svenska delegationen lämnade platsen valde vi att göra det utan våra kampanjjackor. Vi kände en viss osäkerhet inför polisens agerande och ville inte ha deras ögon på oss i folkhavet som lämnade platsen.

I övrigt gick hela demonstrationen lugnt till. Vi såg knappt till några oroligheter bland folkmassorna och fick mycket uppskattning också av andra demonstranter för vårt engagemang. De uppskattade att vi kom från Sverige för att stötta dem. De enda oroligheter vi såg vad ett par motdemonstranter som försökte ställa till lite oreda och störa den republikanska demonstrationen men de blev direkt avvisade från platsen av polisen.

Vi stannade vid Trafalgar Square till efter att kortegen med kungaparet passerat på väg tillbaka från kröningsceremonin. Efter det upplöstes demonstrationen och då organiserade vi stödtrupper för de som blivit arresterade. Medlemmar från Republic hade lyckats ta reda på vart polisen hade fört de anhållna och tillsammans med britterna deltog ett par personer ur den svenska delegationen i solidaritetsgruppen som vakade utanför två olika polisstationer i tvåtimmarspass. Detta för att säkerställa att alla de anhållna möttes av någon när de väl släpptes. Och för att visa polisen att vi inte glömmer de arresteringar som gjorts. Vi svenskar i solidaritetsgruppen, Jennie Nises och Maria Backman, hade glädjen att vara på plats utanför polisstationen i Walworth under nattpasset vid midnatt då alla släpptes, en efter en. De var omtumlade men välbehållna, och mycket lättade över att inte behöva tillbringa hela natten i en cell. Kampanjledningen uttryckte stor besvikelse över polisens agerande. Arresteringarna försvagade demonstrationen då hundratals plakat beslagtogs och inplanerade tal av gästtalare fick ställa in, megafonen fanns inte heller kvar på torget.

Republic vet i fortsättningen inte om man kan lita på att polisen håller vad de lovar.

Stämningen var god, men verkligheten började så småningom om att sjunka in. Personer kan alltså i dagens Storbritannien bli arresterade och bötfällda för att man planerar att delta i en laglig manifestation som ännu inte ägt rum. Polisen dömdes sedan själva hårt av media och opinion vilket ledde till att se gick ut och bad om ursäkt för samt ångrade de arresteringar som hade gjorts.

Vi ut den svenska delegationen är övertygade om att kampen för ett modernt och demokratiskt statsskick är global. Därför känns det viktigt att stötta varandra över gränserna. Kan vi bidra till att fler andra medborgare i Europas sista monarkier önskar sig ett demokratiskt statsskick så är det även till gagn för oss i Sverige. Vi republikaner i Europa och i världen har stor nytta av att hjälpa varandra.

Lärdomarna från resan är många. Vi tar med oss fortsatt kampanjvilja och inspiration inför våra kommande evenemang här hemma i Sverige.


Intervjuer med Republikanska föreningens företrädare

• SVT Nyheter Skåne
Ina från Trelleborg ska protestera mot monarkin vid kröningen av Charles III

• P4 Malmöhus
Hon demonstrerar mot monarkin i London: ”Det finns en motpol”

• Sydsvenskan
Skånska Ina, 28, demonstrerar mot kröningen i London

• Trelleborgs Allehanda
Ina har åkt till London för att protestera mot monarkin

• P4 Dalarna
Jennie demonstrerar mot monarkin under kung Charles kröning

• Siljan News
Jennie Nises demonstrerar mot kungakröning i London

• Dala-Demokraten
Jennie drar till London – protesterar mot kröningen av brittiske kungen

• Falu-Kuriren
Jennie drar till London – protesterar mot kröningen av brittiske kungen

• Upsala Nya Tidning
Maria åker till London för att demonstrera mot monarkin

• Tidningen Syre
Protester och gripanden vid kungakröning i London

• Dagens ETC
Republikanen om dagens kröning: ”Tyder på panik”

• Vasabladet
Maria från Kronoby är i London och demonstrerar mot kröningen

• P4 Dalarna
Jennie fördömer arresteringarna: ”Ett hot mot demokratin”

• P4 Världen
Kröningen av kung Charles III splittrar Storbritannien

• Aftonbladet
Demonstranter gripna inför kröningen: ”Oacceptabelt angrepp”

• Dala-Demokraten
Jennies kritik mot polisen: ”Angrepp mot demokratin”


Republikanska föreningens debattartiklar

Början på slutet för de sista monarkierna

Kröningen i London är början på slutet för de sista monarkierna

Kröningen i London är början på slutet

“Kröningen av Charles III är början på slutet”

Kröningen slutet för monarkin

Kröningen är början på slutet för de sista monarkierna

”Lördagens kröning är början på slutet för de sista monarkerna”

Början på slutet för de sista monarkierna

Kröningen i London är början på slutet

Kröningen i London är början på slutet för de sista monarkierna

Dags att vi skakar av oss denna medeltida rest


Republikanska föreningens pressmeddelanden

Svenska republikaner demonstrerar i London (2/5)

En brittisk skandal (6/5)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.