Om föreningen

Republikanska föreningen verkar för att Sverige avskaffar monarkin och inför republik. Föreningen är partipolitiskt obunden och har vuxit till 10 012 medlemmar sedan starten 1997.

Republikanska föreningens historia

Allt började med att människor hörde av sig och ville gå med i en förening som egentligen inte fanns. Så då fick den startas på riktigt.

svenskar är just nu medlemmar i Republikanska föreningen

Styrelseledamöter

• Ulf Bergström
    Författare, operasångare och tidigare EU-tjänsteman, Stockholm
    ulf.bergstrom@repf.se
    070-820 35 40
    "Vi kan inte blunda för dubbelmoralen längre, för att försvara demokratin måste Sverige ta steget in i tvåtusentalet. Alla svenska barn ska kunna ha rätten att drömma om att bli Sveriges statschef."
  • Helena Westin
    Projektledare, Stockholm
    Vice ordförande
    helena.westin@repf.se
    076-122 82 11
    "Prinsar och prinsessor, kungar och drottningar hör till sagorna. I Sverige i dag lever vi i verkligheten."
  • Lisa Bjurwald
    Journalist och författare, Stockholm
    lisa.bjurwald@repf.se
    070-497 95 53
    "Vårt nuvarande statsskick fråntar barnen i kungafamiljen viktiga individuella rättigheter - det kan det aldrig vara värt."
  • Staffan Nyberg
    Waste Management Consultant, Stockholm
    Ledamot och kassör
    staffan.nyberg@repf.se
    070-372 12 47
    “Låt oss lämna ett Sverige till kommande generationer där barn föds med samma värde och där all makt utgår från folket, på riktigt.”
  • Olle Nykvist
    Kommunsekreterare, Solna
    Ledamot och internationell sekreterare
    olle.nykvist@repf.se
    070-432 10 36
    "Det är bisarrt att statschefen ärver sin titel."
  • Jessica Schedvin
    Chefredaktör för Makthavare och lärare i svenska och svenska som andraspråk, Lidingö
    jessica.schedvin@repf.se
    073-389 61 53
    "Republik - för Sverige i framtiden"
  • Emilia Töyrä
    Riksdagsledamot (S), Kiruna
    emilia.toyra@repf.se
    070-256 93 08
    "Kravet på att avskaffa monarkin är principiellt mycket viktigt. Monarkin strider mot demokratins grundvärderingar och kungahuset har en stor reell politisk makt som populära mediegestalter."
  • Christian Williamsson
    Sälj- och marknadsföringsansvarig, Kalmar
    Ersättare
    christian.williamsson@repf.se
    070-600 48 55
    "Vi måste förpassa dessa förlegade titlar till sagovärlden, ge kungafamiljen samma rättigheter och skyldigheter som resten av oss – och helt strypa apanaget."
  • David Örtenvik
    Studerande, Stockholm
    Ersättare
    david.ortenvik@repf.se
    076-808 76 47
    "De flesta monarkierna i världen har avskaffats - snart är det vår tur."

Kontakta oss

Använd gärna det här formuläret för att kontakta Republikanska föreningens kansli. Vi svarar så snabbt vi kan!