Orimligt polisagerande mot demokratiaktivister i Örebro

Det finns risk att våra medlemmar blir trakasserade av polisen om de delar ut flygblad i Örebro på fredag.

Den 12 maj har Republikanska föreningen Örebro planerat att dela ut flygblad på stan i samband med att statschefen besöker staden. Ett orimligt polisagerande har dock satt stopp för planerna.

– I Sverige är flygbladsutdelning inte något som organisationer behöver söka tillstånd hos polisen för att genomföra. Republikanska föreningen Örebro blev ändå uppmanade av polisen att söka tillstånd om vi ville dela ut flygblad när Carl Gustaf Bernadotte besöker staden. Därför sökte vi tillstånd, men polisens tillståndsenhet svarade dock att tillstånd inte behövs. Senare återkom polisen i Örebro och meddelade att vi ändå behöver tillstånd och att vi ska söka på nytt. Kommunikationen inom polismyndigheten är bevisligen dålig när vi får helt olika besked från olika enheter, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare för Republikanska föreningen.

– Vi upplever även att polisen kan ställa till problem för oss om vi delar ut flygblad oavsett tillstånd och blir därför tvungna att ställa in kampanjen, säger Magnus Simonsson.

– Våra medlemmars säkerhet kommer först. Det finns risk att våra medlemmar blir trakasserade av polisen om de delar ut flygblad i Örebro på fredag. Tidigare i våras hindrades vi när flygblad delades ut i Nyköping och medlemmar polisanmäldes på oklara grunder. Nyligen inskränktes våra demokratiska rättigheter när vi kampanjande i Uppsala där polis handgripligen och utan lagstöd ingrep mot flygbladsutdelning, säger Niclas Malmberg, ordförande för Republikanska föreningen.

– Republikanska föreningen arbetar för ett demokratiskt styrelseskick i Sverige. Vi anser att alla människor ska behandlas lika och i enlighet med rikets lagar. Polisens agerande har under året ställt till problem för vårt arbete, avslutar Niclas Malmberg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.