Intervju med Jennie Nises

På kongressen i våras valdes Jennie Nises till Republikanska föreningens nya vice ordförande. Vem är hon och vad vill hon?


Fakta: Föräldraledig socionom
Ålder: 35 år
Bor: Dala-Floda i Gagnefs kommun

Varför är du republikan?
Sverige är ett jättebra land att leva i och en föregångare i flera frågor men när det gäller vårt statsskick är det minst sagt ouppdaterat. Inte minst för våra barns skull, både kungabarnen och alla andra barn, bör statsskicket vara demokratiskt och rättvist. Först så kan Sverige fullt ut kalla sig en modern demokrati.

Hur ser du på ditt engagemang i föreningen?
Jag vill bidra med mitt perspektiv, min energi och hoppas kunna bidra till kreativa idéer tillsammans med andra engagerade. För att komma framåt i arbetet krävs alla möjliga kompetenser; föreningsmedlemmar som grottar ner sig i detaljer kring juridik och ekonomi, andra som skriver insändare och skapar opinion, vissa som går all in på sociala medier och andra som lobbar mot våra folkvalda. Min plats i detta pussel kan ändras över tid och beror på vilket behov jag kan fylla för tillfället. Jag tycker att många områden är spännande och intressanta.

Vad är bästa vägen framåt?
Jag är övertygad om att många svenskar är republikaner om de tänker efter lite. Men många har nog inte alls tagit ställning i frågan. Därför behöver vi jobba med att få människor att tänka efter lite, på olika vis uppmärksamma frågan och visa på det orimliga med monarkin.

Vad hoppas du uppnå som vice ordförande?
Jag hoppas kunna bidra med glädje i föreningen, det är viktigt att ha kul medan man jobbar på! Och jag hoppas kunna bidra med nya idéer och skapa en kreativ miljö tillsammans med andra. Efter att ha avslutat min tid som vice ordförande vill jag sen kunna berätta för barnbarnen om hur vi på sådana roliga och spännande vis uppmärksammande frågan om republik. Blir vi framgångsrika kommer någon i framtiden göra en dokumentär om oss och hur allt gick tillväga!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.