Är rojalisterna särskilt nervösa för närvarande?

Republikanska föreningens ordförande Niclas Malmberg replikerar på påståenden från Roland Poirier Martinsson.

Är rojalisterna särskilt nervösa för närvarande? Vi ser flera exempel som tyder på det, både i Sverige och internationellt. Det grövsta exemplet är polisens övergrepp på yttrandefriheten i London, där fredliga republikaner häktades helt oprovocerat och utan laglig grund. Men vi såg samma tendens till polisinsats i Uppsala, där polis försökte hindra oss att sprida information vi har grundlagsskyddad rättighet att sprida.

Men vi ser det också i form av innehållslösa argument från rojalister, som utan att på något sätt förklara varför de är för monarki i stället försöker tillskriva republikaner negativa attribut. Ett exempel här var en artikel i Aftonbladet av Roland Poirier Martinsson. Nå, yttrandefriheten gör det möjligt att också formulera rent nonsens. Men dessvärre har Aftonbladet valt att inte publicera en replik från oss. Repliken kommer därför i sin helhet här:

Roland Poirier Martinsson lyckas med konststycket att skriva en artikel till monarkins försvar, utan att presentera ett enda argument för monarkin. I stället hittar han på påståenden om varför republikaner är förfärliga människor, påståenden som dessutom är lätta att falsifiera.

Poirier Martinsson driver tesen att republikaner inte vill satsa lika mycket på kultur. En internationell utblick ger inte stöd för tesen. Republiker som Frankrike och Italien är nog så starka kulturnationer som Storbritannien. Och tittar vi i Sverige är det monarkivänliga partier som står för den allra mest anorektiska kulturpolitiken.

Än mer bisarrt blir det när Poirier Martinsson å ena sidan personligen säger sig vara negativ till det politiska innehållet i Prideparaden, och å andra sidan att monarkister är överrepresenterade i paraden. Återigen spökar verkligheten för Poirier Martinsson. De två monarkistiska partierna KD och SD är inte direkt de pridevänligaste.

Som avslutande poäng drämmer Poirier Martinsson till med ”Att tänka bort monarkin är som att tänka bort Rembrandt, Platon, Shakespeare, Mozart.” Republiken Österrike är inte direkt känt för att sopa Mozart under mattan.

Det tycks som det enda Poirier Martinsson lyckas med i sin artikel är att bevisa sin egen okunnighet om historia och vår omvärld, och sin fullständiga brist på logiskt resonemang. Men en disputerad filosof borde ju behärska logik. Så var det så att en ironisk underton fanns i artikeln, och att det egentliga syftet med artikeln var att visa hur det fullständigt saknas relevanta argument för monarki?

Niclas Malmberg,
ordförande Republikanska föreningen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.