Niclas Malmberg föreslås leda republikaner

Niclas Malmberg, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet, föreslås bli ny ordförande för Republikanska föreningen.

Republikanska föreningens valberedning föreslår att Niclas Malmberg väljs till ny ordförande på föreningens kongress den 22 april. Niclas Malmberg, 52 år, är tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet och bor utanför Uppsala.

– Det är de närmaste åren vi har möjlighet att förändra grundlagen och skapa ett fullt ut demokratiskt statsskick efter Carl XVI Gustaf, så nu måste varje tillfälle att föra fram det fullständigt absurda med arvsmonarkin tas. Frågan om vårt statsskick förtjänar att diskuteras mycket mer i media och jag kommer att göra mitt yttersta för att få till en ökad debatt om arvsmonarkins avskaffande. Men jag uppmanar också politiker att visa ledarskap och driva opinion i frågan – inte bara populistiskt följa den, säger Niclas Malmberg, som föreslås bli ny ordförande för Republikanska föreningen.

– Vi i valberedningen är väldigt stolta över att kunna presentera Niclas Malmberg som förslag till ny ordförande för Republikanska föreningen. Han var tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet och tog initiativ i riksdagen till den första flerpartimotionen för att avskaffa monarkin. Med Niclas Malmberg som ordförande kan Republikanska föreningen öka opinionsbildningen kring monarkins faktiska makt och inflytande. Målet för Niclas Malmberg är att monarkin ska avskaffas senast i samband med ett kommande tronskifte, säger Helena Westin, som är sammankallande i Republikanska föreningens valberedning.

Republikanska föreningens nuvarande ordförande Olle Nykvist har avböjt omval.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.