Kungen ägnar sig åt en systematisk berikning

Thomas Lyreviks uppgifter är häpnadsväckande.

Före detta statssekreteraren i Kulturdepartementet Thomas Lyrevik, som även arbetat som departementsråd på Finansdepartementets budgetavdelning och i Statsrådsberedningen, har efter många år som tjänsteman för regeringen fått en unik inblick i kungens, släkten Bernadottes och hovets förehavanden. Hans böcker om den kungliga kleptokratin och korruptionen beskriver ”En familj som ägnar sig åt skrupellös maktutövning och berikning.”.

Häpen lägger jag ifrån mig ena boken. Jag känner mig lurad och bedragen. Lyrevik skriver att ”Den kungliga maktutövningen har fått regeringen och utredningar att konsekvent hålla hovet borta från demokratisk prövning, debatt och därmed lagen.”. Är det verkligen så att kungen tillsammans med hovets företrädare skapat en organisation där man knutit till sig landets maktelit? Allt i syfte att berika sig med medborgarnas gemensamma egendomar och skapa sig en privat förmögenhet i miljardklassen.
Arvsmonarkin som Gustav Eriksson Vasa införde för 500 år sedan, har under de senaste 200 åren i omgångar rensats från den politiska makten. Vid Torekovs kompromissen 1971 kom riksdagspartierna överens om att till 1974 års Regeringsform ändra ”Sveriges Rike skall styras av en konung.” till ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket.”. Kompromissen innebar att kungens position som statschef endast fick ceremoniella uppgifter. Här menar Lyrevik att de gagnar kungen att framstå som maktlös, när man för avsikt att berika sig själv och sin släkt.

Innan bokförlaget Korpen publicerade Lyreviks böcker misstänker jag att de diskuterade hur dessa uppgifter kommer tas emot. Kommer Pandoras ask att öppnas? Kommer huvuden att rulla? Kommer monarkin att falla? Men jag är ganska säker på att du som läser denna text aldrig har hört talas om Thomas Lyrevik. Än mindre läst några löpsedlar eller sett några avslöjande reportage på SVT att landets statschef berikar sig med medborgarnas egendomar. Vilket beror på att det aldrig har tryckts upp några löpsedlar eller gjorts några avslöjande reportage baserat på Lyreviks uppgifter.

Enligt Lyrevik så är orsaken till att landets statschef kan ägna sig åt sin dolda verksamhet, den bild som hovet är mycket noga med att leverera. ”I likhet med många diktatorsfamiljer i världen döljer kungafamiljen sin berikning och avvikelser från tio Guds bud med en spelad social medvetenhet, välgörenhetsinsatser och gudstro som trummas in i allmänhetens medvetande, får sin egen rörelsekraft och blir sanningar för många.”

Enligt min mening, så är Lyreviks uppgifter häpnadsväckande. Landets statschef ägnar sig åt en systematisk berikning av medborgarnas gemensamma egendom. Allt i syfte att skapa sig en egen privata förmögenhet. Därför uppmanar jag landets förtroendevalda i riksdagen att under mandatperiod 2022 – 2026 påbörja processen för att avveckla Successionsordningen och uppdatera Regeringsformen. För att under mandatperiod 2026 – 2030 avsluta 500 år med arvsmonarki.

Staffan Dunér,
medlem i Republikanska föreningen
Vänersborg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.