Republikansk ledare slutar

Republikanska föreningens ordförande Yasmine Bladelius (tidigare Larsson) slutar efter fyra år som ordförande.

Republikanska föreningens ordförande Yasmine Bladelius, riksdagsledamot (S), ställer inte upp för omval vid föreningens kongress i Stockholm den 6 april.

– De senaste fyra åren har jag fått låna uppdraget att leda Republikanska föreningen. Det har sannerligen varit en alldeles fantastisk tid. Jag har aktivt fått driva frågan om ett demokratiskt statsskick framåt, säger Yasmine Bladelius.

Yasmine Bladelius valdes till Republikanska föreningens ordförande den 18 april 2015. Under hennes ordförandeskap har Republikanska föreningen bland annat tagit fram en strategi för republik samt överklagat och vunnit striden om dopgåvan på en miljon kronor som landshövdingen i Skåne ville ge till prins Oscar Bernadotte. Yasmine Bladelius har även startat upp det republikanska nätverket i riksdagen och varit den som för första gången någonsin lagt en motion i riksdagen undertecknad företrädare från fem olika parter om att avskaffa monarkin.

– Uppdraget som ordförande för Republikanska föreningen har varit ett av de roligaste uppdragen jag har haft. Nu är det dags för någon annan att ta vid ordförandeskapet och föra den republikanska kampen vidare, avslutar Republikanska föreningens avgående ordförande Yasmine Bladelius.

Fakta: Republikanska föreningens ordförande

2015–2019 Yasmine Bladelius (S)

2013–2015 Mia Sydow Mölleby (V)

2009–2013 Peter Althin (KD)

2008–2009 Sofia Karlsson (FI)

2005–2008 Hillevi Larsson (S)

2002–2005 Birgitta Ohlsson (L)

2001–2002 Joel Stade (S)

1999–2001 Magnus Simonsson (L)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.