Tack för den här tiden!

Republikanska föreningens ordförande 2015-2019, Yasmine Bladelius, tackar för sin tid som ordförande.

Republikanska vänner!

De senaste fyra åren har jag fått låna uppdraget att leda Republikanska föreningen. Det har sannerligen varit en alldeles fantastisk tid och en fröjd att få vara er ordförande. I fyra år har jag, tillsammans med er, aktivt fått driva frågan om ett demokratiskt statsskick framåt. Så roligt och givande det har varit!

Tiden går som bekant fort när man har roligt, och tillsammans har vi kommit långt under de senaste åren. Vi har bland annat tagit fram en strategi för republik som vi nu arbetar efter, startat upp det republikanska nätverket i riksdagen, överklagat och vunnit striden om dopgåvan på en miljon kronor som Landshövdingen i Skåne ville ge till prins Oscar, och vi har för första gången någonsin lagt en motion i Sveriges Riksdag undertecknad företrädare från fem olika parter om att avskaffa monarkin.

Vi har granskat monarkins verkliga kostnader och gett ut en rapport i frågan, granskat prinsessornas gräddfiler i förlossningsvården och fått mycket uppmärksamhet för det. Vi har också uppmärksammat hur riksdagen ger allt friare tyglar kring hur apanaget får användas och krävt att apanaget ska sänkas. Vi har krävt full insyn i och extern granskning av hovet. Vi har tillsammans med författaren och tidigare styrelseledamoten Bengt Hall gett ut en ny bok om statsskicket och vi har synts och hörts i debatten, såväl i de stora nyhetsmedierna, som exempelvis Sveriges Radio, Expressen, Aftonbladet, SVT och Dagens Nyheter, som på de sociala medierna. Och vi har gjort mycket, mycket mer.

Och trots att uppdraget som ordförande för Republikanska föreningen har varit ett av de roligaste uppdragen jag haft så har var sak sin tid. Nu är det dags för någon annan att ta vid ordförandeskapet och föra den republikanska kampen vidare. Avsked är alltid lite vemodiga, men jag känner mig tillfreds med mitt beslut och är stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit mina fyra år som ordförande. Jag vill tacka alla i styrelsen, våra fantastiska anställda och alla er medlemmar för dessa åren – det är tack vare er som Republikanska föreningen är den starkaste rösten för ett helt demokratiskt statsskick i Sverige. Mitt engagemang för republik slutar inte här men nu knyter jag ihop säcken och litar full ut på att en ny styrelse med en ny ordförande kommer att göra ett fantastisk jobb med att driva vår fråga och föreningen framåt framöver.

Tack för mig och för min tid som ordförande. Kampen fortsätter!

Yasmine Bladelius (tidigare Larsson)
Ordförande för Republikanska föreningen 2015-2019

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.