Svenska republikaner till Oslo

Tre delegater från Republikanska föreningen ska delta på en europeisk konferens för republikanska rörelser.

Till helgen, den 16–18 september 2022, samlas republikaner från Europas sista monarkier för en konferens i Oslo, Norge. Republikanska föreningen sänder en delegation på tre personer.

– Monarkierna i Europa ska avskaffas eftersom offentliga ämbeten aldrig ska gå i arv. Det enda rimliga är att statschefer tillsätts på demokratisk väg. Under helgens konferens kommer vi republikaner att utbyta strategier och idéer med målet att göra Europa fritt från monarkier. Jag är särskilt nyfiken på hur de brittiska republikanerna nu kommer att arbeta för monarkins avskaffande, säger Jennie Nises, vice ordförande i Republikanska föreningens styrelse.

Konferensen arrangeras av de norska republikanerna för Alliance of European Republican Movements, en paraplyorganisation som bildades i Stockholm år 2010.

– Vi svenska republikaner tog initiativet till den första europeiska republikanska konferensen, som ägde rum i Stockholm i samband med Victoria Bernadottes bröllop i juni 2010. Tillsammans med våra europeiska vänner vill vi visa att det finns både opposition mot och alternativ till monarkin, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare för Republikanska föreningen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.