Nytt republikanskt hopp i Australien

Den republikanska rörelsen i Australien har lanserat ett förslag på hur republiken kan utformas. Ett förslag som kan vinna en folkomröstning.

Om vi i Sverige tycker att det är uppåt väggarna med att ha en statschef som tillsätts genom arv och inte val, föreställ dig då hur befängd situationen måste upplevas av republikaner i Australien.

Inte nog med att de lever i en monarki och att deras statschef tillsätts genom arv, statens överhuvud kommer inte ens från samma land som invånarna, utan bor i London 1 500 mil bort.

Det är därför inte överraskande att det i landet sedan många år tillbaka finns en stor och väletablerad republikansk rörelse som kämpar för att frigöra sig från sitt engelska statsöverhuvud. Australian Republican Movement, som dess organiserade del heter, drev i slutet av 1990-talet frågan så långt som till en folkomröstning.

Dessvärre förlorades omröstningen, med siffrorna 45 procent mot 55. Enligt många på grund av att de gick till val på att låta parlamentet utse statschefen, ett förslag som inte var ordentligt förankrat i opinionen.

Nu är det nya tag. I januari 2022 lanserade Australian Republican Movement ett konkret förslag på hur republiken kan utformas och som bör ge dem möjlighet att vinna en ny folkomröstning. Förslaget kallas ”the Australian Choice Model”.

Australian Republican Movement har tagit fram ett förslag om konstitutionella förbättringar som förenar den överväldigande majoriteten av deras anhängare, som kan uppnå nödvändigt stöd i förbundsparlamentet för att få fram en folkomröstning och som sannolikt också kommer att vinna allmänhetens stöd vid en folkomröstning.

Det har varit tydligt i decennier att australiensarna vill ha sista ordet om vem deras statschef är. Den föreslagna modellen – Australian Choice Model – ger medborgarna möjlighet att rösta fram en statschef som representerar dem alla. För första gången kommer australiensare att kunna bestämma vem som är deras statschef.

För att säkerställa att det finns ett hanterbart antal kandidater kommer Australiens olika parlament att nominera en kort lista med upp till elva kandidater (en person nomineras av varje delstats- och territoriums parlament och upp till tre personer nomineras av det federala parlamentet).

Statschefen ska vara ansvarig för att till premiärminister föreslå den person som har stöd av en majoritet i parlamentet, se till att en premiärministers uppdrag avslutas om en annan person vinner majoritetsstödet, eller utlysa val om ingen kan få det stödet. Statschefen kommer inte att ha befogenhet att avsätta en premiärminister som behåller majoritetsstöd i parlamentet.

Målet för de australiska republikanerna är nu att mobilisera ett brett folkligt stöd och att låta frågan ännu en gång gå till folkomröstning. De senaste opinionsundersökningarna visar att de har vind i seglen – och den här gången tänker rörelsen inte misslyckas.

Republikanerna i Australien up
The Australian Republican Movement grundades 1991. Antalet medlemmar redovisas inte öppet. På webben finns de på www.republic.org.au, Facebooksidan är www.facebook.com/AusRepublic. Ordföranden Peter FitzSimons finns på Twitter, @Peter_Fitz.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.