Svenska republikaner demonstrerar i London

Lördagen den 6 maj deltar svenska republikaner i stora protester i London mot kröningen av Charles III.

I samband med kröningen av Charles III den 6 maj arrangerar den brittiska organisationen Republic de största protesterna i modern tid mot monarkin i Storbritannien. Representanter från Republikanska föreningen och Unga republikaner kommer att vara med på plats i London för att få inspiration och kunskap som kan leda till ett snabbare införande av republik i Sverige.

– Vi åker till London för att delta i manifestationen som vår brittiska systerorganisation Republic arrangerar. Tillsammans med våra brittiska vänner vill vi visa att det finns både opposition mot och alternativ till monarkin, säger Republikanska föreningens internationella sekreterare och styrelseledamot Maria Backman.

– Även de sista monarkierna i Europa ska placeras på historiens skräphög. Offentliga ämbeten ska inte gå i arv, varken i Sverige eller i andra länder. Vi demonstrerar mot ärvd och omodern makt. Makt utan mandat och utan ansvar, säger Ina Jönsson, som är ordförande för Unga republikaner.

Protesterna äger rum lördagen den 6 maj klockan 09:00-14:00 på Trafalgar Square i London.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.