Nobelstiftelsen bör hitta nya prisutdelare

Monarkin innebär att en enda vit, kristen, heterofamilj ärver det offentliga ämbetet som Sveriges statschef. Detta system är motsatsen till allt vad Nobelprisen står för; vetenskap och egna prestationer.

Nobelprisen är världens mest prestigefyllda vetenskapliga pris och gör Sverige berömt över hela jordklotet. Alla svenskar kan vara stolta över att vårt land på det sättet kopplas till framsteg, forskning och egna prestationer. Det är dock ytterst olämpligt att Carl Gustaf Bernadotte, som enbart har ärvt ämbetet som Sveriges statschef, och är en antidemokratisk symbol medverkar i samband med utdelandet av Nobelprisen.

– Monarkin innebär att en enda vit, kristen, heterofamilj ärver det offentliga ämbetet som Sveriges statschef. Detta system är motsatsen till allt vad Nobelprisen står för; vetenskap och egna prestationer. Carl Gustaf Bernadotte må ännu vara statschef, men han är icke-vald och har bara råkat ärva sitt ämbete. Därför är han helt olämplig som prisutdelare till de som själva har forskat och fått Nobelpriset på egna meriter, säger Republikanska föreningens ordförande Ulf Bergström.

– Nobelstiftelsen bör hitta nya prisutdelare. I Oslo överlämnar den norska Nobelkommitténs ordförande Nobels fredspris, så det finns inget krav på att en statschef ska vara prisutdelare. Mitt förslag är att unga forskare ska få dela ut Nobelprisen. Tänk vilket lyft det skulle vara för duktiga, yngre forskare att få äran att dela ut Nobelprisen till vetenskapsmän som har ett samband med deras egen forskning.

– Vi kan inte, 2019, längre blunda för att det är skamligt och skadligt för Sverigebilden att ha en antidemokrat som symbol för vårt land, som vägrar att acceptera alla medborgares lika värde och offentlighetsprincipen. Ska Sverige vara en modern, rättvis demokrati där vi respekterar alla medborgares lika värde kan vi inte längre ha ett kastsystem inbyggt i statsskicket, till förmån för en enda utvald familj, avslutar Ulf Bergström.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.