Unga republikaners ordförande ska demonstrera i Köpenhamn

Offentliga ämbeten ska inte gå i arv, varken i Danmark, i Sverige eller i andra länder.

Unga republikaners ordförande Ina Jönsson kommer på söndag att protestera i Köpenhamn mot att kronprinsen Frederik ska utropas till ny statschef. Det är danska republikaner som arrangerar en fredlig protest för att uppmärksamma att i en demokrati borde ämbetet som statschef vila på ett folkligt mandat och förtroende – inte födslorätt.

Ina Jönsson kommer att vara med på plats i Köpenhamn för att få inspiration och kunskap som kan leda till ett snabbare införande av republik i Sverige.

– Jag åker till Köpenhamn för att delta i manifestationen som danska republikaner arrangerar. Vi ska visa att det finns både opposition mot och alternativ till monarkin, säger Ina Jönsson, ordförande för Unga republikaner.

– Även de sista monarkierna i Europa ska placeras på historiens skräphög. Offentliga ämbeten ska inte gå i arv, varken i Danmark, i Sverige eller i andra länder. Vi demonstrerar mot ärvd och omodern makt. Makt utan mandat och utan ansvar, avslutar Ina Jönsson.

Protesterna äger rum söndagen den 14 januari i Köpenhamn, Danmark.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.