Hovet erkänner att de anlitar pr-byråer

Carl Philip fick hjälp med att ändra bilden av sig själv efter designskandalen 2013.

För första gången erkänner nu hovet att de anlitar pr-byråer för att förbättra bilden av kungafamiljen. För tidningen Resumé bekräftar hovet att man anlitat pr-byrån Mindmakers under flera år.

Konsultköpen gjordes för att skapa en mer positiv bild av prins Carl Philip efter designbluffen 2013, då det blev känt att prinsens gnistskydd egentligen formgetts av Eric Ericson. Pr-hjälpen ledde bland annat till tala ut-intervjuer i Expressen och TV4. Mindmakers var också med och skrev prinsens bröllopstal 2015.

Tidigare har det förekommit uppgifter om att JKL medietränat Daniel Westling Bernadotte, samt lagt upp mediestrategin inför Daniels och Victorias förlovning. Men hovet har aldrig tidigare bekräftat något köp av pr-tjänster.

-Det är en dåligt bevarad hemlighet att hovet behöver pr-hjälp. Men att de inte berättat tidigare beror väl på att de tycker det är lite pinsamt att kungahuset måste medietränas innan de kan möta svenska folket, säger Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson.

-Det är nästan skrattretande. Skattebetalarna finansierar kungahuset. Sedan används pengarna till att hålla uppe en snygg fasad gentemot samma skattebetalare. Men det är en bra påminnelse om att det allmänheten får se inte är det kungahus vi har, utan det kungahus som de själva vill visa upp.

Hur mycket pengar som lagts på inköp av pr-tjänster vill inte hovet berätta, enligt Resumé. Samarbetet med Mindmakers är nu avslutat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.