Svenska republikaner inspireras av Finland

Söndagen den 28 januari är det presidentval i Finland. En delegation från Republikanska föreningen bevakar valet på plats i Helsingfors.

Den 28 januari är det presidentval i Finland. Med anledning av detta skickar Republikanska föreningen en delegation till Helsingfors för att låta sig inspireras av presidentvalet och prata med finländarna om deras syn på republik som statsskick.

– Presidentvalet är det val i Finland som har högst valdeltagande. Det tyder på att statsskicket är viktig för finländarna och att de intresserar sig för vem som är deras statsöverhuvud. I Sverige är det arv som avgör vem som är statschef, men vi hoppas att också Sverige snart ska ta det steg som Finland tog för 100 år sedan, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare för Republikanska föreningen.

Kungen har sedan 1970-talet ett begränsat politiskt mandat i Sverige. Detta innebär att en övergång till republik skulle kunna ske utan några förändringar i det befintliga parlamentariska systemet. Republikanska föreningen tar inte ställning i frågan om kungen ska ersättas med en president eller inte.

– I dag har de flesta republiker en president, men det är inte nödvändigtvis den bästa lösningen för Sverige. Vi skulle kunna ta steget till ett modernt statsskick och exempelvis låta statsministern, talmannen och utrikesministern dela på de uppgifter som kungen har i dag. Väldigt lite skulle behöva förändras i det politiska systemet, men Sverige skulle äntligen bli en fullvärdig demokrati där folket väljer alla sina representanter, avslutar Magnus Simonsson.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.