Europeiska republikaner till Västerås

Helgen den 28-30 april träffas Europas republikanska rörelser i Västerås.

Helgen den 28-30 april träffas delegater från republikanska rörelser i Europas sista kungadömen i Västerås. Det är Republikanska föreningen som står som värd för årets konferens inom Alliance of European Republican Movements, en paraplyorganisation som bildades i Stockholm år 2010. Samarbetet syftar till att göra Europa fritt från monarkier.

– Vi svenska republikaner har återkommande överläggningar med våra syskonorganisationer i andra länder. Tillsammans utbyter vi kampanjidéer och delar med oss av framgångsexempel. Vårt mål är att monarkin ska röstas bort inte bara i Sverige utan även i andra länder, säger Christina Örnebjär, som är styrelseledamot och internationell sekreterare för Republikanska föreningen.

– Jag ser särskilt fram emot att få nya kunskaper från de brittiska republikanerna. De har granskat kostnaderna för sin monarki och lyckats bevisa att kungahuset är mycket dyrare än vad de flesta medborgare tror, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare för Republikanska föreningen.

Konferensen har förlagts till Västerås eftersom det svenska valriket ersattes av ett arvrike i samband med Gustav Vasas arvförening på riksdagen i Västerås 1544. Helgens konferens blir en del i arbetet med att avskaffa arvkungadömet och införa republik.

Media inbjuds att intervjua delegaterna under helgen. Delegater från republikanska organisationer i Danmark, Nederländerna, Norge, Spanien, Storbritannien och Sverige deltar på konferensen. Anmäl gärna intresse i förväg till generalsekreterare Magnus Simonsson.

Kontaktperson:
Magnus Simonsson, generalsekreterare för Republikanska föreningen
Mobil: 076-871 77 22
E-post: magnus.simonsson@repf.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.