Republikanska föreningen bevakade det finska presidentvalet

Republikanska föreningen skickade en delegation för att bevaka det finska presidentvalet den 28 januari 2018. Här är våra intryck av resan.

Republikanska föreningen skickade en delegation bestående av åtta medlemmar för att bevaka presidentvalet i Finland den 28 januari 2018.  Syftet med resan var att inspireras av republiken Finland och träffa politiskt engagerade i Helsingfors, samt att sprida idén om det republikanska statsskicket i Sverige. Inför resan blev vår generalsekreterare intervjuad i den finska tidningen Hufvudstadsbladet, samt i det finskspråkiga programmet Sisuradio som sänds i Sveriges Radio och en av våra medlemmar skrev en insändare som publicerades i Piteåtidningen.

Delegationen spenderade sju timmar i Helsingfors under valdagen där vi besökte en vallokal, valstugor samt träffade två politiskt engagerade som har arbetat med valet, och den svenska ambassadören i Helsingfors. Hela programmet finns längst ner på denna sida.

Innan vi åkte till Finland blev vi kontaktade av medlemmen Set Erdman, som sedan 1987 är bosatt i Finland. Han har inför detta presidentval blivit finsk medborgare, för att få möjligheten att rösta om vem som ska bli statschef, i motsats till det svenska systemet där titeln ärvs. Seth gjorde delegationen sällskap under dagen och bidrog till våra insikter i det finska statsskicket och presidentvalet.

Fredrik Guseff är partisekreterare för Svenska Folkpartiet, och har arbetat med valkampanjen där deras kandidat var Nils Torvalds. Torvalds var den enda kandidaten som var uttalat för ett finskt Nato-medlemskap, vilket var en het fråga inför presidentvalet. Detta beror på Finlands närhet till Ryssland och det skärpta säkerhetsläge gentemot Ryssland som diskuteras även i Sverige. Guseff berättade om den korta valrörelse som vanligtvis föregår presidentvalet, och att många finländare knappt vet att det är presidentval förrän valaffischerna kommer upp 3-4 veckor innan valet.

Lite senare träffade vi Maria Swanljung som ledde den svenskspråkiga Pekka Haavisto-kampanjen. Hon berättade bland annat om den förvirring som ibland råder i debatterna, där presidentkandidaterna ägnar stor tid att diskutera vad de faktiskt kan diskutera, och vad som hamnar utanför presidentens mandat och därför inte borde lyftas i en debatt. Detta beror på den finske presidentens begränsade makt, och att det i en politisk debatt ibland kan vara svårt att begränsa sig till de frågor som presidenten faktiskt har makt att påverka. Pekka Haavisto, som kom tvåa i presidentvalet 2012, är öppet homosexuell och lever tillsammans med sin make. Detta var mycket uppmärksammat under valrörelsen 2012, men nu sex år senare trodde Swanljung att de flesta finländare ansåg detta vara oproblematiskt, med en liten klick som fortfarande inte kan tänka sig en homosexuell statschef.

Till sist träffade vi Anders Ahnlid, som är Sveriges ambassadör i Helsingfors. Ambassadören tog emot oss i residenset bland otaliga porträtt på svenska kungligheter. Där pratade vi om valrörelsen ur ett svenskt perspektiv, och Ahnlid berättade om en kort och renhårig valrörelse där säkerhetspolitiken varit ett viktigt inslag. Frågan om Nato och Ryssland har en större tyngd i Finland än i Sverige, vilket bland annat beror på Finlands historia med Ryssland och den geografiska närheten länderna emellan.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att den finska valrörelsen är kort och schysst. När det första direkta valet till president hölls 1994 fanns det mer inslag av smutskastning, men detta har förändrats till det bättre genom åren. Många av de finländare vi träffade berättade om vikten av att ha en landsfader, eller landsmoder, och att den sittande presidenten, Sauli Niinistö på många sätt fyllt den rollen. Han sågs av alla som den självklara favoriten till att vinna valet, och få trodde att valet skulle gå till en andra omgång. Det som kanske är unikt för Niinistö är att han är populär över hela det politiska spektrumet. Detta kan bero på att han har tagit ett steg ifrån sitt parti, Samlingspartiet, och ställer upp i presidentvalet med en så kallad valmansförening. Detta gör att han kan förhålla sig mer fritt till partiernas politik, och inte är lika bunden till sitt tidigare parti och dess politik som han tidigare varit. Även personer som arbetat med andra valkampanjer än Niinistös verkar vara nöjda med sin president och tycker att han har gjort ett bra jobb under sin första mandatperiod.

När valresultatet väl kom in så visade det sig att Sauli Niinistö blev vald till republiken Finlands president för den kommande sexårsperioden. Han vann valet med rekordsiffror och det var första gången en finsk president valts redan i den första valomgången.

Programmet för delegationen:

10:10 Ankomst Helsingfors
11:00 Besök i vallokal
12:00 Möte med partisekreterare Fredrik Guseff, Svenska folkpartiet.
13:00 Besöka valstugor
13:30 Lunch
15:30 Möte med Maria Swanljung, Kampanjansvarig för Haavistos svenskspråkiga kampanj
16:15 Möte med ambassadör Anders Ahnlid, Sveriges ambassad
17:30 Avresa från Helsingfors

Valresultatet:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.