Överdriven SVT-bevakning av kungens födelsedag

Republikanska föreningen kritiserar SVT för de planerade sändningarna av Carl Gustaf Bernadottes födelsedag den 30 april.

Republikanska föreningen kritiserar SVT för de planerade sändningarna av Carl Gustaf Bernadottes födelsedag den 30 april. Bevakningen går i otakt med tiden, den allmänna opinionen och SVT:s egen opartiskhet anser föreningen.

– Kungens födelsedag förtjänar inte fyra timmars direktsändning i SVT. Det är olämpligt att på detta sätt fira en person som har ärvt ett politiskt ämbete och innehar det på livstid. Allmänheten är heller inte särskilt engagerad och väldigt många har faktiskt inget större intresse av monarkin alls, säger Yasmine Larsson, ordförande för Republikanska föreningen.

– SVT kan givetvis bevaka, men rapporteringen måste vara rättvis, balanserad och proportionerlig. Det finns många viktiga saker som händer i vår omvärld. Att public service lägger mycket tid och resurser på att lyfta fram kungligheter är orimligt, säger Anne-Marie Pålsson, vice ordförande för Republikanska föreningen.

– Det behövs en seriös bevakning av monarkin och dess politiska roll. SVT borde behandla kungen precis på samma sätt som politiker, näringslivstoppar och andra makthavare. De skulle aldrig göra hyllnings-tv för att fira Anna Kinberg Batras eller Stefan Löfvens födelsedagar, avslutar Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.