Året med kungafamiljen – den osminkade versionen

Även i år visar SVT ”Året med kungafamiljen”, där vi får veta vad de kungliga har haft för sig under 2015. Republikanska föreningen fyller i luckorna.

-Kungen skrev brev till sina vänner i saudiska kungahuset (kungar måste hålla ihop, även om de tycker lite olika) så att alla glömde den där tråkiga kritiken och Sverige kunde fortsätta sälja grejer till Saudiarabien.

-Kungen lovade att öppna sina fastigheter för flyktingar och fick massor med positiv uppmärksamhet. Hittills har han inhyst… nä, just det: ingen.

-Kungen blev utlovad 8 miljoner mer i årligt underhåll. För att ”höja säkerheten”. (Kan riksdagen öronmärka kungens pengar? Nej. Kan riksdagen kolla att pengarna verkligen gick till höjd säkerhet? Nej.)

-De kungliga fortsatte att leva som 1 procent och påstå att de representerar 100. Prinsessan Madeleine flyttade till fashionabla Belgravia i London, familjen semestrade med lyxyachten på Rivieran, Chris O’Neill utökade sin samling av Rolexklockor och prinsessorna bar smycken för miljontals kronor på Nobelfesten.

-Kungen sa att du inte borde bada badkar. Men Estelle fick en swimmingpool med 50 kubikmeter vatten.

-En journalist sa ”du” till prins Daniel och fick veta att det inte gick för sig. ”Det är ändå en kungafamilj”, sa hovets PR-chef.

-Carl Philip gifte sig och du var med och betalade minst 4 miljoner kronor för det.

-Hovets PR-avdelning arrangerade som vanligt en lång rad fototillfällen för att få dig att tro att monarki handlar om söta barn och inte om statsskicket. Estelle, 3 år, fick inget undantag från PR-arbetet utan har både matat änder och bakat bröd framför kameran.

-Och slutligen: Inte heller 2015 hade någon i kungahuset något folkligt mandat för det de gjorde. Ingen kunde avgå, ingen kunde röstas bort och ingen svarade på några kritiska frågor.

Tack för i år, kungafamiljen!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.