Kunglighet – eller USA:s blivande president?

Pressmeddelande från Republikanska föreningen
Fredagen den 21 februari 2014

Kunglighet eller USA:s blivande president?

I dag tillkännagavs att Madeleine Bernadotte och Christopher O’Neill har fått en dotter. Barnet föddes i New York, USA. En prinsessas liv kan framstå som flärdfullt, men innebär också inskränkningar av hennes fri- och rättigheter.

– Alla barn som föds i USA blir automatiskt amerikanska medborgare. Det innebär bland annat att de i teorin kan bli sitt lands president och att de kan välja sin egen tro. I Sverige förnekas hon båda möjligheterna. Är barnet som fötts en kunglighet eller en blivande president? Vill det sig väl kommer hon aldrig att behöva välja mellan Sverige och sina fri- och rättigheter, säger Mia Sydow Mölleby, ordförande för Republikanska föreningen.

– Inför sitt bröllop funderade Madeleine Bernadotte på att kliva av tronen. Ett sådant beslut hade frigjort både henne och hennes nya familj. De hade fått möjlighet att styra över sina egna liv. Till exempel hade de inte behövt fråga kungaparet om var förlossning skulle få äga rum. Nu är de alla fångna i en bur, säger Jonas Lundgren, ordförande för Unga republikaner.

Kontaktpersoner:
Mia Sydow Mölleby, ordförande för Republikanska föreningen
Mobil: 070-633 71 89
E-post: mia.sydow.molleby@repf.se

Jonas Lundgren, ordförande Unga republikaner
Mobil: 073-535 75 76
E-post: jonas.lundgren@repf.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.