Svenska folket är trötta på monarkins gräddfiler och skandaler

Opinionen har vänt för monarkin, som rasar i förtroende och stöd hos svenska folket.

Opinionen har vänt för monarkin, som rasar i förtroende och stöd hos svenska folket. Detta är en historik sensation. Trots medias ensidiga nyhetsförmedling av kungahusets pompa och ståt och allt kampanjande runt kungens pr-värde har svenska folket börjat få nog av monarkin, som förknippas med gräddfiler och skandaler.

Fram till nu kan man fråga sig vart den granskande journalistiken har tagit vägen när journalister springer kungens ärenden och blir kungahusets språkrör. Medias nyhetsrapportering runt kungahuset har blivit rena hyllningsmanifestationer för monarkin. Svenska medier har förblindats av all bröllopsyra och har bara förmedlat sensationsnyheterna runt glittret och glamouren. Kanske är det äran att stå i kungens glans eller pengarna att tjäna runt kungahuset som får journalisterna att fjäska för monarkin och tappa de granskande glasögonen? Oavsett skäl har SOM-institutets undersökning visat på en stor förändring. Svenska folket har börjat tröttna på kungahuset, som rasar i förtroende och stöd. Nu när bröllopet närmar sig bör media ta sitt ansvar och bidra till en välbehövlig debatt om vårt statsskick.

Alltfler tycker att monarki som statsskick är förlegat och orättvist. Vilken pappa i Sverige kan vända sig till staten för att få sin dotters bröllop finansierad? Bara kungen. Vem kan vända sig till staten för att få sina parkeringsböter betalda. Bara kungafamiljen. Vilka kan få Sveriges högsta socialbidrag utan att behöva redovisa sina arbetsinsatser? Bara kungafamiljen. Dessa gräddfiler är bara några exempel på hur känslan av det orättvisa med monarkin har vuxit fram hos svenska folket. Även det symboliska värdet hos kungafamiljen har försämrats. Alla skandaler runt kungafamiljen med intriger och otrohetsaffärer får svenskarna att tycka att de inte är beredda att betala för dokusåpan längre. Vad får folket för sina pengar när de finansierar kungafamiljens leverne? Frågan är obesvarad eftersom det är hemligt hur kungafamiljen använder sitt apanage. Det är vad man får för monarkin som står utom demokratisk kontroll och granskning.

Republikanska Föreningen är inte förvånade över SOM-institutets resultat om att stödet och förtroendet för monarkin rasar. Flera hundratals människor ansluter sig till vår förening varje månad och de berättar om hur trötta de är på kungahuset. Kungafamiljen har blivit en symbol för orättvisa och skandaler. Alltfler inser att monarki inte går ihop med demokrati. I en monarki står monarken över alla människor medan i en demokrati är alla lika mycket värda. Svenska folket väljer rättvisa och demokrati framför gräddfiler och monarki – det är ett framsteg med hopp om en bättre framtid.

Den publicerade debattartikeln hittar du på News Mill, där du kan delta i debatten genom att klicka här.m

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.