Kungen jobbar från sju på morgonen till omkring 12 på natten. Han har inte sjukskrivit sig en enda dag.
Så kan ett typiskt vittnesmål från slottet låta.
Eller så här:
[Kronprinsessan] håller ett arbetstempo som skulle få de flesta att tappa andan.
Det är möjligt att ”de flesta” skulle göra. Om ”de flesta” är väldigt, väldigt lättimponerade.
Okej, Victoria är småbarnsförälder. Men för rättvisans skull då: 2011, innan hon fött sitt första barn, hade hon aktiviteter under 118 av årets dagar. Det blir 24 veckors jobb. Och 28 veckors semester.
Tappade du andan nu?
Det finns en myt om att kungahuset ”jobbar hårt för Sverige”. Man säger, utan att egentligen riktigt veta, att de ”gör ett bra jobb”. Men är det sant? Under 2016 har kungen haft aktiviteter i kalendern under 145 dagar. Det är helt tomt på 220 av bladen. Den mest typiska dagen är alltså en dag då statschefen gör – ingenting.
Källa på detta? Kungahusets egna offentliga kalender.
Det är visserligen sant att en del av aktiviteterna kräver inläsning och förberedelser. Men det kompenseras å andra sidan av dagar då den enda aktiviteten är närvaro vid en konsert, eller på en fotbollsmatch. Läsa laguppställningen går ju fort.
Och vad är det för slags aktiviteter, då, de 234 som hovets informationsavdelning har noterat?
Bara en femtedel, drygt 50 aktiviteter, hör ihop med statschefssysslan i klassisk bemärkelse: konseljer, utrikesnämnden, statsbesök, diplomatmottaganingar och audienser.
Som ”arbete” räknas sedan också luncher, middagar, konserter, gudstjänster, teaterföreställningar och att bli uppvaktad på födelsedagen. Och en hel radda (18) möten i privata styrelser, stiftelser och kommittéer: interna möten som inte har det minsta med statschefsuppdraget att göra men som ändå blir en stapel i statistiken.
Hovet räknar generöst också, förstås. När Carl Gustaf Bernadotte är på sommar-OS i Rio i sex dagar, räknas det som sex aktiviteter. Och eftersom drottningen är med så blir det tolv pinnar i den totala sammanräkningen.
(”Arbete”, för övrigt? Titta på en fotbollsmatch som arbete?)
Ju fler i kungafamiljen som är med på ett möte, desto fler aktiviteter blir det – och desto mer anses kungahuset ”jobba”. (Ur ett effektivitetsperspektiv är det naturligtvis helt bakvänt. Om det behövs fler på ett möte, är det dålig effektivitet.)
Och när kungen tar emot tre diplomater i rad samma förmiddag, blir det noterat som tre aktiviteter i kalendern. Ett utländskt statsbesök blir fyra aktiviteter, en för varje dag. Men sånt tänjande på begreppet ”aktivitet” syns förstås inte i sammanställningar över ”flitigheten”.
Aktiviteterna i utlandet är intressanta att titta särskilt på. Kungen anses ju ”göra så bra reklam för Sverige”. Men 2016 noterar kungakalendern 17 utrikesaktiviteter, vilket utgör 7 procent av de totala aktiviteterna.
Faktum är att kungen inte bara helst håller sig i Sverige – han åker ogärna utanför Stockholm. 77 procent av alla aktiviteter äger rum i Stockholm (”hela Sveriges kung”?). Vid hälften av aktiviteterna (exakt 50 procent) lämnar kungen inte ens Stockholms slott. (En effekt just av det stora antalet möten och mottagningar som aldrig når allmänhetens ögon.)
Övriga kungafamiljen klockar in på strax över eller under 100 aktiviteter var under 2016 (Drottningen har fler, men en majoritet av hennes aktiviteter överlappar med kungens.)
Ett specialfall, som varit aktuell i frågan om apanaget, är prinsessan Madeleine. Hon har haft aktiviteter vid 20 kalendertillfällen, d v s jobbat i fyra veckor. Lite grovt räknat så ”jobbar” hon alltså ungefär lika mycket som vi andra har semester. Fem av Madeleines 29 aktiviteter har handlat om att äta mat (17 procent), och väldigt många om att bara sitta och titta på dop, medaljutdelningar eller gudstjänster. Bara nio aktiviteter är egna aktiviteter, där prinsessan själv spelar huvudrollen. För dessa nio aktiviteter får hon alltså – ja, hur mycket, kungen?
VILL DU SE FLER SÅDANA HÄR GRANSKNINGAR?
Bli medlem eller swisha ett bidrag till 123 319 840 5