Kejsaren är inte naken

Kungen använder sitt inflytande, menar Ettore Nobis. Men kanske inte på det sätt vi skulle vilja.

Kejsaren har på sig en praktfull uniform handsydd av mästerskräddarna i regeringen och i Svensk Näringsliv. Carl XVI Gustaf är en kung utan makt. Han vet själv att han är en betydelselös marionett i händerna på ”svenska folket” och dess skvallerpress.

Den här gången har dock de som ser i honom Sveriges mest inflytelserika representant rätt: han har blivit given rollen som räddaren av landets ekonomiska intressen i Saudiarabien. Han har givits ett betydelsefullt politiskt ansvar mot grundlagens intentioner. Han och ingen annan har genom ”personliga kontakter” med en kollega i en annan monarki, en diktaturstat, ordnat upp ”missförstånden mellan länderna”.

Jag gissar att han är så väl glad som mycket nöjd och att han i detta nu upplever samma stolthet över sin egen roll i det svenska samhället som hans anrika anfäder upplevde då de fick avgöra landets affärer genom att ta en personlig kontakt med en släkting eller en kollega i ett annat kungarike.

Jag har hört Cecilia Uddén, en mycket klok kvinna, beskriva islam som en religion utgående från Koranen men tolkad på olika sätt av olika muslimska grupper på samma sätt som kristendomen har tolkats olika av ortodoxa, lutheraner, kalvinister, katoliker etc.

Enligt Uddén är till och med IS tolkning av koranen motiverad i skrifterna på samma sätt som Inkvisitionen en gång i tiden motiverade sina ”auto da fé” med bibel och evangelierna. Att kalla en stat som Saudiarabien, en stat som tillämpar Sharian så som Anne Ramberg beskriver i artikeln Etik, vinstintressen och falska förhoppningar, är helt passande.

Nu har Margot Wallström tagit tillbaka sin anklagelse mot landet. Hon har tvingats säga att hon inte vänder sig mot islam som religion. Är hon plötsligt positiv till de Saudiarabiska islamiska lagarna som är grunden för den saudiarabiska staten? Respekterar hon kanske tom ISIS:s tolkning av Islam?

Har Carl XVI Gustaf, tillsammas med Stefan Löfven och Carola Lemne, hjälp till med att få Margot att åter ta på sig den gamla burkan, som är bra för affärerna, och strunta i allt som intellektuell och moralisk redighet heter?

Nej, monarken i Sverige är inte naken. Han har fått tjäna landets intresse, åtminstone de ekonomiska, iklädd paraduniform.

Att Sverige idag framstår som ett land styrd av hycklare är det väl ändå ingen som bryr sig om. SAP har än en gång, precis som på Palmes tid av dubbelspel med fördömanden av USA och hemligt samarbete med Nato, visat sig som ett parti full av falskspelare. Någon form av tänkande i enlighet med de antirojalistiska idealen som stått till grund för socialdemokratin är helt borta tvärtom man nu står de utanför slottet och ber och bönar om monarkens hjälp.

Gör monarkin verkligt maktlös genom att avskaffa den!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.