Handpåläggning och allt ordnar sig

Ska den arbetslöse trösta sig med existensen av en prinsessa, frågar sig RoseMarie Sjöberg.

En prinsessa är född och Sverige ger henne två titlar. Hertiginna och prinsessa. Enligt en intervjuad historiker i God morgon Sverige är detta ovanligt. På sjuttonhundratalet fick en prinsessa endast en titel, inte två som idag.

Jag pustar och lyssnar på denna vältaliga och kunniga historiker som också är elegant i klädsel och stil. Behöver Sverige prinsar och prinsessor, drottning och kung?

Han svarar: I Sverige idag är mycket så negativt, arbetslöshet, depressioner, ungdomar som tar sina liv. Det är då vi behöver få uppleva något positivt (som detta med en prinsessa).

Jag hickar till och gnuggar mina ögon, undrar om jag hörde rätt. Menar han att bara en prinsessa kommer till så ordnar problemen upp sig av sig själv? Den arbetslöse ska tröstas med en prinsessa och så vidare. Det han säger är att monarkin kan vara en tröst i allt elände. Med monarkin började eländet eftersom den positionerade sig och lyckades inbilla folket att de kungliga stod över allt annat och bara att få ta kungen i hand ordnade livet upp sig. Banne mig är det inte så än idag trots att vidskepligheten borde vara borstädad.

Men den/de som företräder monarkin och den människosynen har inställningen att människor inte har samma värde. Människor i Sverige har inte samma värde, det är bara att inse detta. Vissa kan födas till sitt ämbete och få privilegier med hjälp av Guds nåde.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.