Estelle borde få slippa vara prinsessa

Magnus Simonsson skriver med anledning av prinsessans födelsedag.

Estelle Bernadotte saknar grundläggande fri- och rättigheter. Hon har redan från födseln sitt liv utstakat och saknar därmed möjlighet att förverkliga sina drömmar. Kungafamiljen har visserligen bett media att respektera hennes privatliv under uppväxten, men hovets pr-avdelning är flitiga med att sprida filmer och fotografier på den lilla flickan.

Jag är medveten om att Estelle Bernadotte givetvis kan avsäga sig rätten till tronen och få den frihet som hon, precis som andra barn, förtjänar. Det är dock inte så enkelt för en treåring att trotsa familjen och traditionerna. Eftersom hennes uppfostran är hårt styrd lär hon dessvärre även i framtiden vara fast i sin infödda roll. Kritiskt och självständigt tänkande lär hon nämligen inte uppmuntras till – för tänk om hon får en republikansk övertygelse. Möjligtvis går det att hoppas på att Estelle Bernadotte kommer att göra en rejäl tonårsrevolt.

Läs hela debattartikeln på Nyheter24 här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.