Uppfostra inte en prinsessa

Mia Sydow Mölleby har en dopgåva till Estelle.

Sannolikt kommer Estelle Bernadotte aldrig att nå tronen. Ändå riskerar hon att fostras in i en roll som prinsessa. För att uppmärksamma hennes möjlighet att själv få söka sin lycka i republiken Sverige har hon fått bilderboken Alla barns rätt av Pernilla Stalfelt.

– Estelle Bernadotte får inte växa upp på samma villkor som andra barn. Hennes föräldrar kommer att uppfostra henne för ett specifikt offentligt ämbete. I republiken får hon själv välja sin yrkesbana och då kanske hon vill sikta på att bli president, säger Republikanska föreningens ordförande Peter Althin.

Republikanska föreningen har skickat Alla barns rätt, en bilderbok om barnkonventionen, till Estelle Bernadotte med anledning av hennes dop i dag. Där kan hon bland annat läsa om att ”alla barn har rätt att tro på vad de vill”, men religionsfrihet är något som hon själv saknar.

– Att uppfostra Estelle Bernadotte för en roll hon inte kommer att få – och dessutom i strid mot barnkonventionen – är att göra henne en stor otjänst. Stödet för republik har ökat över tid och vi räknar med att det år 2024 kommer att finnas en majoritet för att avskaffa monarkin. Därmed kommer prinsessor enbart att höra hemma i sagoböcker, säger Mia Sydow Mölleby, vice ordförande i Republikanska föreningen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.