”Monarkins ställning blir ohållbar”

Det finns många skäl för republik men jag ska begränsa mig till ett principiellt, ett pragmatiskt och ett empatiskt.

Det finns många skäl för republik men jag ska begränsa mig till ett principiellt, ett pragmatiskt och ett empatiskt.

Det principiella skälet är förstås att offentliga ämbeten måste tillsättas på meriter och inte på börd.

Det pragmatiska argumentet är att monarkins ställning blir ohållbar i en medial demokrati, eftersom de kungliga blir beroende av den allmänna opinion som de per definition väntas stå över.

Det empatiska skälet är att ingen människa ska tvingas in i en förutbestämd yrkesroll med en hel nations förväntningar på sig; det är ett övergrepp på människan Victoria.

Även i sin symboliska form påverkar monarkin demokratin negativt, eftersom den strider mot ett republikanskt medborgarideal. Den uppmuntrar till fjäsk och nationell mystik som försvårar anpassningen till en kosmopolitisk, meritokratisk värld med nya politiska strukturer, som ett federalt EU.

När kan vi då införa republik?

Det hänger på hur den nuvarande kungafamiljen och dess presschef sköter sina jobb. Om de klarar den svåra balansgången och förblir populära ligger republiken många decennier fram i tiden, men om de begår allvarliga misstag kan det handla om år.

Enbart detta faktum – att monarkin hänger på en så skör medietråd – är ett starkt principiellt skäl för republik, eller åtminstone ett system där man utser kung eller drottning i allmänna val.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.