Carl Gustaf Bernadotte är inte min kung

Ettore Nobis reflekterar kring kungens jultal.

”Sergio Mattarella är inte min president”. Så sa Matteo Salvini från Lega Nord efter det att Mattarella hade hållit sitt nyårstal. Detta trots att den italienske presidenten blivit vald, av en stor majoritet (65,9%) parlamentariker i enlighet med den italienska konstitutionens demokratiska regler, till Italiens tolfte president 2015.

I sitt nyårstal hade Mattarella varnat för de som vill återgå till en Europa omgärdad av oöverstigliga murar och för de som i den politiska debatten i Italien använder det rasistiska hatet som vapen. Speciellt dessa två punkter hade provocerat rasisten och EU-skeptikern Salvini.

Jag såg också en stund också på Carl Gustaf Bernadottes jultal. Det är uppenbart att kungen lever ett liv vid sidan av det svenska samhället – helt förbjuden att delta i många av dess viktigaste aspekter som till exempel den kulturella och den politiska debatten. Det är också uppenbart att han själv inser till fullo betydelselösheten av den roll han spelar. Och det förvånar mig inte. Det jag hörde av hans tal utgjordes nästan bara av plattityder och blev bara ett mycket svagt eko av det som pågår i samhället och i världen idag. Hans marginalisering blir tydlig när han inte på något sätt får säga sin uppriktiga mening om SD, om IS, om Ryssland, om USA och inte ens om ett byggnadsprojekt som hotar att vanställa Stockholm än mer.

Jag frågar mig hur det vore om Löfvén skulle kommunicera med nationen om han själv riskerade att bli ombedd att hålla truten vid minsta avvikelse från de spelregler som för monarkens del går tillbaka till Torekovskompromissen 1971. Kompromissen slöts för att förhindra monarken, som intill dess ”ägt rätten att allena styra riket”, att utöva någon som helst makt över den svenska politiken.

Just det att kungen måste hålla truten visar det absurda i ett statsskick som grundar sig på en odemokratisk tillsättning av statschefen. För att få det att ”fungera” blev Sverige tvungen att beröva några av sina egna medborgare grundläggande demokratiska rättigheter.

Detta är särskilt absurt i ett land som vill framstå som en av världens mest framstående demokratier. Att en vuxen svensk kan ha svårt att hålla truten fast hen är tvungen till det bör inte förvåna någon. Hålla truten tvingas folk göra bara i Turkiet, Nordkorea och andra diktaturstater.

Har Carl Gustaf Bernadotte någon makt över den svenska politiken idag? Självklart ingen alls. Han finns till bara för att pryda Nobelfestligheterna och för att ge mina svägerskor och många av mina vänner ”trevliga stunder” framför tv:n. Kungen är bara ett ornament med mycket litet substans för den som inte tror på alla amsagor som många svenska historiker har levererat under århundraden. Han sitter inlåst i tv:n och låtsas vara en ”vanlig” svensk trots att han vet att han själv, till skillnad från den verklige ”svensken”, står utanför den svenska lagen samtidigt som han tvingas leva under villkor, bestämda av grundlagen, som till och med berövat honom rätten att tro på det han vill. Idag är monarken inte längre den som äger rätten att allena styra riket. Idag är Carl Gustaf Bernadotte och hans dotter ornament som sitter där de sitter i vetskap om att inte ha förtjänat det genom egna meriter.

Efter de två statsmännens uppträdanden under julhelgen gör jag följande reflektion: Den italienske presidenten är det italienska folkets president i kraft av de demokratiska beslut som fört honom till ämbetet. Carl Gustaf Bernadotte är däremot inte min kung därför att jag, som räknar mig till skaran av de övertygade demokraterna, inte kan acceptera att någon som inte nått sin politiska ställning genom en meritokratisk process skall representera mig. Jag bidrar till Bernadotternas försörjning bara därför att odemokratiska och orättfärdiga lagar tvingar mig till det.

Själv tycker jag att när man väljer ut en människa av kött och blod till ornament är det som att klassa ner den människan till rollen av marionett och av en cirkusapa. Och det är just vad krämare och andra hycklare i Sverige har åstadkommit med Carl Gustaf, Victoria, Estelle och alla de andra Bernadotterna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.