Argument

Republikfrågan på 3 minuter

Varför är republik mer demokratiskt? Börja gärna här och fortsätt sedan till mer fördjupande argument. Klicka ”håll med” om du är överens med oss!

De allra flesta länder är i dag republiker. Men Sverige är fortfarande en monarki. Statschefen, kung Carl Gustaf Bernadotte, har inte fått sitt jobb för att han är duktig på det eller för att folket har valt honom. Han kan heller inte röstas bort, vad han än gör. Ett sådant system är förlegat och odemokratiskt. Inga yrken ska gå i arv.

Kungamakten har alltid bromsat samhällsutvecklingen. För de som levde innan demokratins genombrott stod inte kungen för en ”fin tradition”, utan för envälde och förtryck. Det är detta som monarkin symboliserar, både i Sverige och utomlands. Många länder har blivit självständiga eller erövrat demokratin i strid mot kungamakt. Det är naivt att tro att en kung på statsbesök skulle symbolisera något positivt i ett sådant land.

Men även i andra länder är den svenska monarkins PR-värde tveksamt. Kungen är okänd, och få turister väljer resmål efter vilket statsskick destinationen har. Svenska företags framgångar hänger på helt andra saker än kungens närvaro i exportsammanhang.

Så länge folk trodde på det, hävdade kungar att de fått sin makt från Gud och hade magiska förmågor. Fortfarande försöker hovet låtsas som om det är något särskilt med den som är född i familjen Bernadotte. Republikanska föreningen vill ha ett Sverige där vi säger du till varandra, utan fjäsk och beundran, utan över- och underordning. En familj som lever ett lyxliv som bara ett fåtal kan unna sig är inga bra representanter för svenska folket. Till råga på allt är det ett lyxliv som betalas med skattepengar.

Republikanska föreningen vill i stället införa republik, så att svenska folket självt får bestämma vem som ska vara statschef. En sådan statschef kan väljas i direkt val, eller utses av riksdagen. Då är vi fria att välja precis de egenskaper som vi tycker att en företrädare för Sverige ska ha, och alla svenska medborgare får samma rätt att sträva efter att bli den företrädaren. Det är ett statsskick som passar ett öppet, demokratiskt och modernt land som Sverige.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.