Revanschsugna

I slutet av 1990-talet förlorade republikanerna i Australien en folkomröstning. Nu visar nya initiativ från landets politiker och en allt större opinion att de är redo för revansch.

Om vi i Sverige tycker att det är uppåt väggarna med att ha en statschef som tillsätts genom arv och inte val, föreställ dig då hur befängd situationen måste upplevas av republikaner i Australien.

Inte nog med att de lever i en monarki och att deras statschef tillsätts genom arv, statens överhuvud kommer inte ens från samma land som invånarna, utan bor i ett slott i London 1500 mil bort.

Det är därför inte överraskande att det i landet sedan många år tillbaka finns en stor och väletablerad republikansk rörelse som kämpar för att frigöra sig från sitt engelska statsöverhuvud. Australian Republican Movement, som dess organiserade del heter, drev i slutet av 1990-talet frågan så långt som till en folkomröstning.

Dessvärre förlorades omröstningen, med siffrorna 45 procent mot 55. Enligt många på grund av att de gick till val på att låta parlamentet utse statschefen, ett förslag som inte var ordentligt förankrat i opinionen.

Nu är det nya tag. I januari undertecknade sju av de åtta ledarna för landets delstater ett krav på att avsätta sin brittiska monark och bli republik (den åttonde bedyrade att även han är republikan, men att tiden just nu inte är den rätta).
– Australien kan bättre än att hämta sitt statsöverhuvud från en icke-vald engelsk familj som bor i ett palats i England, sa Peter FitzSimons, ordförande i Australian Republican Movement, när initiativet tillkännagavs.

För första gången är dessutom både landets premiärminister och oppositionsledaren engagerade republikaner. Malcolm Turnbull, som är premiärminister, var till och med den som ledde ja-sidan i folkomröstningen 1999 i egenskap av Australian Republican Movements dåvarande ordförande.

Målet för de australiska republikanerna är nu att mobilisera ett brett folkligt stöd vilket skulle göra det möjligt att låta frågan ännu en gång gå till folkomröstning. De senaste opinionsundersökningarna visar att de har vind i seglen – och den här gången tänker rörelsen inte misslyckas.

Den nya strategin går ut på att först låta folket rösta om huruvida monarkin ska avskaffas. Därefter, om resultatet faller väl ut, initieras en bred och folklig debatt kring olika tillvägagångssätt för att utse statschefen. Sedan kräver konstitutionen ytterligare en folkomröstning och i den skulle medborgarna slutgiltigt få välja mellan ett folkligt förankrat republikanskt alternativ och att fortsätta som monarki.

– Låt drottningen komma hit medan hon kan och istället för att buga oss, ska vi resa oss tillsammans i en stående ovation och säga, tack ers majestät, nu tar vi över, sa Peter FitzSimons.

Republikanerna i Australien up
The Australian Republican Movement grundades 1991. Antalet medlemmar redovisas inte öppet. På webben finns de på www.republic.org.au, Facebooksidan är www.facebook.com/AusRepublic. Ordföranden Peter FitzSimons finns på Twitter, @Peter_Fitz.

Den här artikeln kommer från Reform nr 1 2016.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.