Intervju med Yasmine Larsson (S)

Läs vår intervju med Yasmine Larsson (S), som kandiderar till riksdagen för Socialdemokraterna i Skåne läns västra valkrets.

Hur tänker du driva republikfrågan i riksdagen?
– Arbetet med införandet av republik kräver mer samarbete över partigränserna för att vi ska komma längre. Vi har under den här mandatperioden för första gången lagt en flerpartimotion under den allmänna motionstiden i Sverige riksdag om att avskaffa monarkin, det är ett steg i rätt riktigt. Vi har också återstartat det republikanska nätverket i riksdagen. Jag hoppas att vi kan öka aktiviteten i nätverket ytterligare.

Vad kan göras för att ändra opinionen?
– Det är viktigt att alla vi republikaner ständigt påminner om att monarkin är en del av ett förlegat och omodernt samhällssystem. Frågan om att demokratisera vårt land måste vara en naturlig del av alla politiska samtal som vi för.

Hur kan vi minska det politiska motståndet för att driva republikfrågan?
– Genom att bilda opinion hos svenska folket. Genom att på ett seriöst och välinformerat sätt argumentera för avskaffandet av monarki i Sverige kan fler övertygas om behovet av reformer. Torekovskompromissen var en konsekvens av sin tid och den politiska opinionen då.

Vad kommer att krävas för att få till en folkomröstning om frågan?
– Åter igen, jag är övertygad om att alla de krafter som vill se ett fullt ut demokratiskt Sverige måste arbeta hårdare. Vi måste se till att frågan om monarkins avskaffande blir en central fråga i den svenska debatten om demokrati, då kommer folkomröstning som ett brev på posten. Först bildar vi opinion för vår uppfattning, sedan ser vi till att Sverige blir en demokrati fullt ut, nämligen Republik.

Du får gärna kryssa Yasmine Larsson eller någon av de andra republikanska riksdagskandidaterna. Du hittar kandidater från olika partier över hela landet i vår sammanställning.

Foto:Sveriges riksdag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.