Stort intresse för Strategi för republik

Tre frågor till Johan Kaluza från Republikanska föreningens styrelse.

I början av september 2015 gick styrelsen för Republikanska föreningen ut med nyheten att föreningen under 2016 ska genomföra ett strategiarbete för införandet av republik. Intresset för strategiarbetet har varit stort med spridning via sociala medier, allmänna frågor kring processen samt inkomna ansökningar för att delta i arbetet. Vi ställde några frågor till Johan Kaluza, som i dagsläget ansvarar för rekryteringen av en projektgrupp.

Vad är Strategi för republik?
– Styrelsen vill skruva upp temperaturen kring frågan om att införandet av ett republikanskt statsskick. Vi känner en stark medvind just nu med all aktivitet i kungahuset, men för att blir ännu skarpare och få till en förändring av vårt statskick krävs en tydlig plan. Det är här projektet med Strategi för republik kommer in. Vi vill under nästa år arbeta fram en tydlig plan för hur Sverige ska bli en republik, säger Johan Kaluza.

Ni säger att det varit ett stort intresse för projektet med Strategi för republik. Hur menar ni då?
– Den senaste veckan har det trillat in massa frågor och kommentarer på nyheten om projektet. Medlemmar vill veta hur de kan engagera sig både i projektgruppen men också under arbetets gång. Jag har också fått en hel del hejarrop om att detta är helt rätt väg för föreningen och så har ju en del ansökningar till projektgruppen kommit in.

Hur kan jag som medlem bidra till detta strategiarbete?
– Jag är övertygad om att det kommer finnas många möjligheter för inspel i detta arbete. Vi vill ha en bra och livlig diskussion i våra lokalavdelningar, men jag hoppas också att vi kommer kunna samla in kommentarer och inlägg på nya kreativa sätt via bland annat internet. Detta är dock upp till den projektgruppen som vi just nu rekryterar. Just nu söker vi duktigt folk som vill leda detta arbetet. Så sök!

Tack så mycket, Johan Kaluza.

För information om projektet eller annonserna, klicka här:
www.repf.se/nyheter/nyhet-strategi-for-republik-6249725

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.