Snabbkoll: Hur republikanskt är Folkpartiet?

Folkpartiet samlas till landsmöte i helgen som kommer.

När är det landsmöte: 20-22 november i Stockholm.

Är de republikaner: Nej. ”Vi vill behålla monarkin som den är idag. Kungen ska bara ha representativa uppgifter och inte någon politisk makt”, skriver partiet på sin webbsajt. I partiprogrammet står det dock ingenting om frågan. 40 procent av partiets nuvarande riksdagsledamöter vill avskaffa kungahuset. Det gäller också Liberala ungdomsförbundet och Liberala studenter.

Hur stor andel av väljarna är republikaner: 11 procent. 52 procent vill behålla monarkin. (SOM-institutet 2012).

Republikanska profiler i partiet: Birgitta Ohlsson. Och riksdagsledamoten Maria Weimer, som nyligen var med och lämnade in den första blocköverskridande motionen någonsin om republik.

Finns det några motioner om republik på landsmötet: Ja, sex stycken, motionerna E55 till E63. Dessutom motioner om att kungen ska kunna åtalas för brott, om att medlemmar av kungafamiljen ska få välja religiös tro och om att kungshuset ska redovisa sina utgifter.

Vad säger partistyrelsen: ”Även om det går att anföra principiella argument mot arvsmonarkin anser partistyrelsen att Torekovkompromissen visat sig fungera väl och har ett starkt folkligt stöd. Det saknas alltså anledning att i dag väcka frågan om statsskickets grunder.”

Chans att republikmotionerna går igenom: 20 procent.

Republikanska förebilder: Herbert Tingsten, Karl Staaf.

Republikansk tendens i partiet: Svagt ökande.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.